Dr. Ónodi Izabella 2018. október 5. 11:30

A természetfotózás szerelmesének nyílt kiállítása a könyvtárban

Képgaléria
A természetfotózás szerelmesének nyílt kiállítása a könyvtárban
– Kinek mit jelent a szülőföld? Van, aki egy kontinensre, van, aki egy országra gondol, sok ember jellegzetes épületeket lát maga előtt. A természetvédő azonban rögtön a növények és állatok színes kavalkádjával jellemezné szülőföldjét. Ezt teszi Kiss-Czakó Imre is, amikor környezetünk élővilágának a legszebb pillanatait örökíti meg. Ezeket a pillanatokat a mai kiállítással pedig a nagyközönség elé is tárja – mondta dr. Ónodi Izabella a művelődési és szociális bizottság elnöke, amikor október 3-án megnyitotta a fotóművész kiállítását.

– Kiss-Czakó Imre életében három szerelem is megfér egymás mellett. Gyönyörű családja, az őt nap mint nap körülvevő Kiskunsági Nemzeti Park csodálatos állat- és növényvilága, a fotózás iránti megszállottsága egyaránt része ennek a szerelemnek. Szerencsés emberként mindennapjait kitölti ez a három szerelem, azonban a nemzeti park rejtelmeit, a megismételhetetlent, az emberi szem számára nem is látható pillanatokat a fejlett fotótechnika segítségével számunkra is láthatóvá tudja tenni – zárta gondolatait a kiállítás megnyitója.

A tárlaton a kiállítót arról kérdeztük, hogyan és miért kezdődődött szerelme a természetfotózással, mikor vette kezébe az első fényképezőgépet.

– Ez egy régi történet. 2001-ben úgy kezdődött, hogy édesapám kezembe adta Zenit fényképezőgépét. Akkor már évek óta madarásztam, és szerettem volna ezeket a pillanatokat megörökíteni. Ezzel, a még klasszikus, filmes géppel fertőződtem meg a fotózástól, ami mára szerelemmé vált.

– Ahhoz, hogy a fotókon megjelenő madárkák, a természetben élő állatok és a táj szépen megjelenjen, ki kell várni, lesni a megfelelő pillanatot. Mennyi időbe telik ez?

– A kiállításon látható képek több év munkáját összegzik. A természetfotózás legfőbb titka az, hogy minél több időt töltsünk a terepen. Én ennek próbálok megfelelni, miközben a családommal is igyekszem a lehető legtöbbet együtt lenni. Nehéz az egyensúlyt megtalálni, de igyekszem.

– Tudom, hogy korábban sok időt töltött különböző helyszíneken megépített lesekben. Ez ma is így van.

– Manapság már nem építek fix leseket, inkább a természetjárásom során elkapott pillanatokat örökítem meg, illetve egy-két esetben mobil leshelyről fotózok. Mindenkor, még napkelte előtt ki kell menni a területre, hogy ne zavarjam az élővilág természetes rendjét. Felállítom a vízparton vagy az erdőben a leshelyet, ahol órákat töltök egy-egy pillanat megörökítéséért.

– Említette a családját, gyermekeit. Kérem, szóljon róluk is néhány szót.

– Rozália kislányom 6 éves, Gergő fiam 4. Ők nagyon sok erőt és energiát adnak a mindennapokhoz, amit ez alkalommal is megköszönöm nekik, illetve a feleségemnek azt, hogy elviseli, hogy sokszor távol legyek.

A kiállítás megnyitóján közreműködött énekkel és gitárral Doroghy Zsuzsanna és Vigh Csaba. A tárlat október 31-éig látogatható.

H. S.
 

Kövessen minket a Facebookon is!