Egészségügy 2018. november 18. 07:30 Forrás: bacsmegye.hu - magyarepitok.hu

A kórházi várólistákat rövidítő fejlesztések várhatóak a hazai sebészetben

A kórházi várólistákat rövidítő fejlesztések várhatóak a hazai sebészetben
Az egészségügyi intézmény és az orvosok mellett a páciensnek is jó lehetőségeket nyújtó egynapos sebészeti ellátás 8 milliárd forintos uniós projektjéről Székesfehérváron tartottak konferenciát.

Fotó: Ujvári Sándor - Elindult az egynapos sebészet a kiskunfélegyházi kórházban, 2017. október 17-én

Jelentős egészségügyi fejlesztéssorozat zajlik le hazánkban, nyolcmilliárd forintból 20 egynapos sebészeti központot fejlesztenek és adnak át. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) szervezésében megvalósuló projekt EU-s támogatással valósul meg, egyebek közt több milliárd forint értékű eszközvásárlásra és kórházinfrastruktúra-bővítésre kerül sor.

 


Csökkenhet a kórházi fertőzések száma

A páciensek csupán egynapos kórházi látogatása alatt elvégezhető sebészeti ellátásforma egyben

  • személyre szabott és emberközpontú,
  • az akut ellátástól független, így a műtétek elmaradásának valószínűsége is alacsony,
  • gyors felépüléssel jár,
  • illetve bevezetése csökkenti a kórházi várólistákat,
  • viszont növeli a betegbiztonságot, mivel az olyan kórházi fertőzéseknek, mint a Clostridium difficile, vagy a MRSA, kisebb a kockázata.


2020-ig készül el a 20 központ
 



A fejlesztésekről Székesfehérváron, a Fejér Megyei Oktató Kórházban tartottak szakmai egyeztetést az ÁEEK szakemberei és az orvostársadalom résztvevői. Az eseményt megelőző sajtótájékoztatón Vitályos Eszter, az EMMI uniós fejlesztésekért felelős államtitkára elmondta: várhatólag 2020-ig megvalósulnak a beruházások. A fő cél az egészségügyi szolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzájutás.

Lénárt Endre, az ÁEEK főigazgató helyettese kifejtette: az egynapos sebészetek kialakítása a legmodernebb műszereket, illetve infrastrukturális és szervezési környezetet igényli. A nyugat-európai ellátórendszerekben az ilyen ellátásban elvégzett esetek aránya 60-90 százalékos, Magyarországon viszont 39 százalékon áll a mutató. A fejlesztések befejeztével 60 százalékosra emelkedhet ez az arány. Szavaiból kiderült, hogy azt is fontos mérlegelni, mikor alkalmazzák a modern megközelítést. Az állami kórházi ellátó a projekttel azt akarja elérni, hogy rövidebb legyen az ápolási idő, gyorsabb legyen a gyógyulás folyamata, kevesebb legyen a szövődmény és sokkal költséghatékonyabb legyen a rendszer.


A gyorsabb gyógyulás a fő cél
 

Lénárt Endre

Lénárt Endre a magyarepitok.hu-nak elmondta: ugyan az egynapos sebészeti ellátási forma a hagyományos több napos kórházi tartózkodással szembeállítható, de legfőbb előnye nem feltétlenül a kórházi tartózkodási idő csökkentése. Ahhoz, hogy egy napon belül haza lehessen bocsátani a pácienst, olyan technikákat, módszereket kell választani, amik a beteg gyorsabb, kevesebb komplikációval történő gyógyulásával járnak. Az egynapos sebészet nem önálló célként, hanem egy gyorsabb gyógyuláshoz vezető beavatkozás-típusként és eszközrendszerként értelmezhető igazán.

Az ország hat régiójában,18 intézmény 20 helszínén kerül sor a fejlesztésekre. 4,7 milliárd forintnyi orvostechnikai eszközbeszerzés és 2,3 milliárd forintnyi kivitelezés kerül sorra, a maradék 12 százalékot pedig egyéb költségek teszik ki.


14 ezer eszközt vásárolnak
 



Mintegy 14 ezer eszközt szereznek be – a sebészeteken használatos vágóeszközöktől a 220 darab videós képalkotó toronyig – illetve magukat a sebészeteket és aneszteziológiákat is fejlesztik, mivel nem csak a sebészek, hanem a teljes ellátócsapat számára akarják biztosítani a jobb eszközöket.
 

A fejlesztések helyszínei


A beteg szempontjait kell figyelembe venni

A fejlesztést felügyelő államtitkár, Vitályos Eszter kifejtette: a technikai-technológiai fejlesztések szerepe is fontos faktor a projekt mögött, azonban ennél is sokkal fontosabb az a megfontolás, ami a beteg szempontjait veszi figyelembe. Elmondta: Az egynapos műtéti forma elterjedésével rövidülni fog az idő, amit a beteg a kórházban tölt, csökken az a lelki nyomás, ami az otthontól való távollét miatt alakul ki, és csökken a kórházi fertőzések veszélye is.
 



Az államtitkár arra is rámutatott, hogy a kórházi fertőzések kontrolljára külön pályázati keretet fognak biztostani az Emberi Erőfrorrás Fejlesztési Operatív Programon (EFOP) keresztül. Ebben a programban kifejezetten egészségügyre 165 milliárd forintot fordítanak 2014-20 között.

Az eseményen felszólalt még Csernavölgyi István, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója is, aki a kiemelte a műtéti kapacitások optimalizálásának előnyeit. Gamal Eldin Mohamed, a Multidiszciplináris Egynapos Sebészeti Társaság elnöke pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a közhiedelemmel ellentétben az egynapos sebészet nem beavatkozás, hanem ellátási forma, ahol sok szakma tud egy helyen dolgozni, betegbiztonságot szavatolni és minőségi betegellátást biztosítani.
 





 

Kövessen minket a Facebookon is!