Dr. Ónodi Izabella 2019. augusztus 12. 17:00

Vakulya Lászlóné 90. születésnapja

Vakulya Lászlóné 90. születésnapja
Vakulya Lászlóné, Mária augusztus 10-én töltötte 90. születésnapját, azonban a kiskunfélegyházi Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézmény lakója augusztus 12-én, baráti és családi körben ünnepelte a jeles eseményt.

A szépkorú hölgyet Balla László alpolgármester, dr. Ónodi Izabella képviselő és Gálig Erzsébet, az intézmény igazgatója köszöntötte oklevéllel és csodás virágcsokrokkal. Az összejövetelen Mária néni gondozói és szobatársai egyedi énekes-verses meglepetéssel készültek az ünnepeltnek.

Vakulya Lászlóné, 1929. augusztus 10-én, Kecskeméten látta meg a napvilágot, Dóczi Mária néven, szülei első gyermekeként. Családjával Kömpöcön élt egy tanyán. Édesapja mezőgazdasággal foglalkozott, édesanyja háztartásbeli volt és segített a mezőgazdasági munkákban is. Később született egy testvére, de csecsemő korában betegség miatt elhunyt.

Később szülei kapcsolata megromlott, elváltak. Az édesanyja újra férjhez ment, nevelőapja 6 gyermeket hozott a családba. Kecskemét külterületén, egy tanyán éltek és gazdálkodással foglalkoztak. Máriát 13-14 éves korában egy gazdag családhoz költöztették, ahol cselédként dolgozott az egyik mostohatestvérével. Kecskeméten végezte el a hat osztályt, a 7-et és a 8-atpedig már felnőttként a haleszi iskolában. 19 éves korában ment férjhez Kecskeméten. Párja cselédként egy gazdag családnál dolgozott.

Házasságkötésük után Alsómonostorra költöztek férje szüleinek tanyájára, ahol folytatták a gazdálkodást. Első fiuk László, 1948-ban Kecskeméten született. Később Kiskunfélegyháza külterületére, Haleszba költöztek, ahol kertészettel, állattartással foglalkoztak. 1954-ben született Mária lánya. 1961-ben még egy lánya, Margó, 1965-ben pedig István fia látta meg a napvilágot Kiskunfélegyházán. Az 1960-as évek végén a férje a Dohánybeváltóban dolgozott, innen vonult nyugdíjban. Mária 1974-től az összevont általános iskolában takarítónőként dolgozott, innen ment nyugdíjba 55 éves korában. Férjével 52 évet éltek szeretetben együtt. Az 50. házassági évfordulójukon megújították egymásnak tett házassági fogadalmukat.

1993-ban hosszú betegség után fiát, Lászlót elvesztette. Gyermekeitől 9 unokája, 13 dédunokája és ükunokája van. Gyermekeivel mindig jó kapcsolatot ápolt. 2017-ben megromlott egészségi állapota miatt családjával úgy döntöttek, hogy az idősek otthonában költözik. Jól érzi magát, gyermekei rendszeresen látogatják.

Az idős hölgy nagyon jól érzi magát az otthonban, mindenkivel jó kapcsolatot ápol, szívesen ül ki a folyosóra, ahol a régi idők élményeit meg tudja beszélni a többi lakóval. A hosszan tartó élet titka a sok éneklés, jókedv, mondta el lapunknak mosolyogva Mária.

V. B.

 

Kövessen minket a Facebookon is!