Helyi hírek 2019. szeptember 28. 07:30

Szuperszilvát termeszt a díszpolgár

Képgaléria
Szuperszilvát termeszt a díszpolgár
Régen hallottunk már dr. Réczi Lászlóról, az olimpiai bronzérmes és világbajnok birkózóról, ügyvédről, Kiskunfélegyháza díszpolgáráról. Pedig a 70-es éveiben is örök tevékeny, agilis exsportoló – hűen ifjúkori szorgalmához, amely a lakatos szakmától az ügyvédségig segítette – ma sem tétlenkedik.

– Gyerekkoromban nem volt lehetőségem tanulni. Lakatosként kezdtem a pályámat a gépipari műveknél, majd levelező képzésben gépésztechnikus, később atomenergetikai technikus, majd zöldségkertész, birkózó, s végül ügyvéd lettem. Dolgoztam alpolgármesterként, 10 évig a takarékszövetkezet elnöke, öt évig a felügyelőbizottság elnöke voltam. Jelenleg alkalmazott ügyvédként és gyümölcskertészként tevékenykedem.

Réczi László lapunknak arról is beszámolt, hogy miután rátalált a Topend plus nevű szuperszilvára, négy éve 250 fát telepített belőle. Ez lesz a harmadik termő esztendő az ültetvényen, október elején kiderül, hogy mennyi gyümölcsöt lehet betakarítani. Az óriási szemű, extra magas cukortartalmú, roppanós húsú szilva felhasználható szilvalének, pálinkának, bornak, de aszalni is kiváló.

Pozitív élettani hatások

A szilva igen gazdag ásványi anyagokban és nyomelemekben, bőséges vas-, réz- és cinkforrás, de káliumot és kalciumot is tartalmaz. Bőséges vitaminforrás, van benne béta-karotin, C-vitamin és többféle B-vitamin.

A friss szilvában található gyümölcssav étvágygerjesztő hatású, elősegíti az emésztőnedvek kiválasztását, magas ballasztanyag-tartalma miatt vízhajtó és székletszabályozó hatású. Kevés benne a nátrium, viszont többféle nyomelem is található benne, így tehermentesíti a vérkeringést, a vesét és a májat. Vitamintartalma ugyanakkor mozgásba hozza az anyagcserét és az immunrendszert, serkenti a sejtek növekedését, és védi azokat a káros szabad gyököktől. A benne található kék festékanyag, az antocián gyulladáscsökkentő, csökkenti a koleszterinszintet és a rák kockázatát is.

Szuperszilva (Topen Plus) eladó. A gyümölcs október 1. és 10. között érik. 5-7 cm hosszú, 5 cm széles. Cukorfoka csaknem kétszerese a beszterceinek. 10 kg felett 300 Ft/kg áron megrendelhető a 30/955-7078-as telefonszámon.

(X)


Fotó: Fantoly Márton
 

Kövessen minket a Facebookon is!