Helyi hírek 2019. szeptember 28. 13:00

XVI. Tevékeny Élet Fesztivál

XVI. Tevékeny Élet Fesztivál
Az idén XVI. alkalommal rendezték meg a „Tevékeny Élet” Fesztivált. Fővédnöke, támogatója Lezsák Sándor, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke, aki rendszeresen helyet biztosít Lakiteleken, a gyönyörű környezetben lévő és megújuló népfőiskola Kölcsey Házában, ráadásul évről-évre támogatja a fellépőket könyvekkel és ajándékokkal.

Ahogyan Baranyi Éva is elmondta köszöntőjében: – A Tevékeny Élet fesztivál egy csoda, mert gyógyszer a résztvevő lakók számára, hiszen a felkészülés, a részvétel feledteti a bajokat, betegséget, kimozdít a hétköznapokból. A fellépés, a taps, a siker pedig gyógyír a léleknek!

Az idei fesztivál szimbóluma a szivárvány volt, ami a béke jele, a lelkek mosolya, egy csoda, Isten ajándéka. A lakókat dr. Radnainé dr. Egerváry Ágnes, a Katolikus Szeretetszolgálat Főigazgatója, dr. Vancsura István, Tiszaalpár polgármestere, Baranyi Éva, a Katolikus Szeretetszolgálat PAX Otthonának intézményvezetője és Kéri Vencel plébános köszöntötte.

A zsűri tagjai: Kocsis Edina, a Dabasi Zárdakert Otthon igazgatója, Kinde Kálmán, a Katolikus Szeretetszolgálat gazdasági igazgatója és Hollósi Péter, a Soroksári Názáret Otthon igazgatója, a moderátor Pesti Ágota nővér volt, aki személyiségével évről-évre elkápráztatja a közönséget.

Az idei fesztiválon több mint 200 vendég volt jelen, 13 intézmény képviseltette magát, több mint 80 résztvevővel és 40 produkcióval. A rendezvény legidősebb résztvevője 101 éves volt, de szép számmal voltak 90 év feletti előadók is. A fellépők vers, próza, egyéni ének, csoportos ének és színpadi játék produkciókkal készültek.

A jelenlévők számos irodalmi alkotással találkozhattak, műveiken keresztül jeles magyar írók és költők keltek életre közöttük. A vers és próza mellett helyet kaptak a magyar népdalok, amelyek a hagyományőrzés nélkülözhetetlen elemei. Tánctehetségek mutatkoztak be, de egyéni zenei művek is műsorra kerültek.

Minden kategóriában az első három helyezett serleget és ajándékcsomagot kapott, de emellett sok-sok különdíjat is kiosztott a zsűri, ügyelve arra, hogy senki se térjen haza üres kézzel. Itt soha nem a versengés a cél, sokkal inkább az együttlét, az önfeledt nap ünneplése, a szivárvány sokszínűségének megérintésével.

A PAX otthon dolgozói is meglepetéssel készültek egy közös tánc erejéig, amely már szintén hagyománnyá vált. A fő szerepet a vidámság, a szeretetteljes fogadtatás és az együttlét öröme kapta.

 

Kövessen minket a Facebookon is!