Helyi hírek 2014. augusztus 31. 15:00 Forrás: MTI

A mustgáz veszélyére figyelmeztet a katasztrófavédelem

A mustgáz veszélyére figyelmeztet a katasztrófavédelem
Az őszi szüreti időszak közeledtével a mustgáz veszélyére hívja fel a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF), amelynek adatai szerint átlagosan évi ötven alkalommal riasztják mustgázzal kapcsolatos balesetekhez a tűzoltókat.



A mustgáz a must erjedése során felszabaduló szén-dioxid, amely színtelen, szagtalan, a levegőnél körülbelül másfélszer nehezebb, zárt helyiségekben, a levegőt kiszorítva, a föld közelében terül szét. Nagyobb koncentrációban belégzése oxigénhiányos állapotot okozhat: ennek jele a szédülés, a hányinger, az álmosság, a mentális zavar és az eszméletvesztés - írta az OKF kommunikációs szolgálata az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Hangsúlyozták: nagyon fontos, a borospincét üzemeltetők ezzel tisztában legyenek, mivel a szén-dioxid a borkészítés folyamata során, erjedés közben szabadul fel olyan mennyiségben, hogy az gondot okozhat. A közlemény szerint Magyarországon évente mintegy ötven alkalommal riasztják mustgázzal kapcsolatos balesetekhez a tűzoltókat, ám a riasztások jelentős részében már nem lehet segíteni.

A katasztrófavédelem ezért azt kéri, gondoskodjanak a pincék megfelelő szellőztetéséről, a hordókat lehetőleg nagy térben helyezzék el, és használjanak szén-dioxid-érzékelőt. Azt is javasolják, hogy a pincébe - derékmagasságban tartott - gyertyával menjenek le, mert ha a gyertya lángja kialszik, az egyértelmű jele annak, hogy nincs elegendő oxigén a helyiségben, azt azonnal el kell hagyni. Figyelmeztettek végül, hogy mustgáz miatti balesetnél kizárólag olyan ember segítsen, aki légzőkészüléket visel.
 

Kövessen minket a Facebookon is!