Dr. Ónodi Izabella 2020. január 15. 12:00

Fogorvosi tanácsadás a Betűbölcsiben

Képgaléria
Fogorvosi tanácsadás a Betűbölcsiben
Dr. Ónodi Izabella, fogorvos volt a vendége az idei első Betűbölcsinek, amelyet január 14-én tartottak a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. A mindig népszerű baba-mama programra ezúttal is szép számmal érkeztek az érdeklődők.

Amíg az anyukák feltették a „fogas” kérdéseiket, addig a kicsik a Gyerekbirodalom izgalmas és sokszínű játékaival foglalták el magukat. A fogorvosnő egyebek mellett arról is beszélt, hogy sokkal egyszerűbb a megelőzés az egészséges fogak állapotának megtartása érdekében, mint az esetleges kezelések sorozata. A szakember felhívta a szülők figyelmét arra, hogy akár már az első tejfogak kibújása idején el lehet vinni a babákat a fogorvoshoz, amelynek eredményességét az amerikai példa is alátámasztja. A Dental Home szemlélet lényege, hogy az első fogak kibújásától egészen a tinédzser korig pár havonta javallott a kontroll, amikor is a megszokott rendszeresség pozitív élményt nyújt a családnak, így a picik sem fognak félni a szituációtól.

A doktornő nagyon fontosnak tartotta elmondani, hogy bár a 7-8 éves kisiskolások már önállóan tudnak fogat mosni, de a szülők felelőssége, hogy azt jó technikával tegyék. Aki nem biztos a mozdulatok helyességében, kérjen bátran segítséget szakembertől.

A táplálkozás ugyanolyan fontos, mint a fogmosási rutin, hangsúlyozta Izabella. – Nem kell eltiltani a gyermekeket az édességtől, csupán arra kell odafigyelni, hogy a cukros ételek után lehetőség szerint ki kell öblíteni a szájüreget akár tiszta vízzel, vagy fogat kell mosni – tudtuk meg az orvostól.

Nem maradhatott el a legfontosabb ajánlás sem, miszerint a friss gyümölcs és zöldség fogyasztása nélkülözhetetlen az egészséges fogazat kialakulásához.

V. B.

 

Kövessen minket a Facebookon is!