Helyi hírek 2020. január 23. 12:00

Ünnepi előadással köszöntötték a Magyar Kultúra Napját

Képgaléria
Ünnepi előadással köszöntötték a Magyar Kultúra Napját
T. Pataki László Lidércláng című darabját mutatták be a városi könyvtárban a Magyar Kultúra Napján. Fráter Erzsébet Madách Imre felesége volt, akivel az irodalomtörténet méltatlanul bánt. T. Pataki László darabjában ez a csodálatos nő a Parnasszuson a múzsák körében foglalja el az őt megillető helyet a világirodalom nagy ihletői között. Ennek a halálig hűséges, szerelmes, vidám asszonynak a kálváriájáról szólt az előadás, amelyet a félegyházi születésű Bregyán Péter Jászai-díjas színművész rendezett. Az ünnepi előadáson megjelenteket Keresztes Tünde kulturális referens és Csányi József polgármester köszöntötte.

Csányi József egy fontos bejelentéssel kezdte köszöntőjét: – Mindenekelőtt örömmel tájékoztatom Önöket, hogy Kállainé Vereb Mária könyvtárigazgató asszony és Rosta Ferenc alpolgármester úr ma délután Budapesten, a Magyar Kultúra Napja alkalmából – az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága, a Könyvtári és Levéltári Főosztály által tartandó díszünnepségen veszik át a 2020. évi Minősített Könyvtár címet. A benyújtott pályázati dokumentáció és a helyszíni vizsgálat alapján – a Bács-Kiskun megyei városi könyvtárak közül elsőként – a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár magas színvonalú szakmai munkáját, a könyvtárhasználati jog érvényesülését, valamint a könyvtárhasználói elégedettség eredményeit Minősített Könyvtár címmel ismerték el.

Eme jeles napot, a Magyar Kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22- én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – az akkor 33 éves Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a szatmárcsekei szoba csendjében a Himnusz kéziratát. Nemzeti imádságunk Erkel Ferenc zenéjével valódi magyar néphimnusszá vált, s legyünk bárhol a világon, összeköt bennünket, egyetlen magyar embert sem hagy érintetlenül, tiszteletet adunk neki és másoktól is megköveteljük azt. A magyarság Himnusza az évszázadokon át szorongatott, kétségbeesett nép közbenjáró imádsága a mi megtartó Istenünkhöz. Ünnepeljük Kölcsey Ferencet, az önmagát, testi gyengeségeit, betegségeit legyőző rendkívüli embert, az alkotót, aki a Himnusz megírásával – és természetesen életművével – a magyar nemzeti azonosságtudat megkerülhetetlen személyiségévé vált. Államiságunk, nemzeti létünk látható szimbólumai a Szent Korona, a nemzeti címer és az országzászló. Ezek mellett szövegében és zenéjében a Himnusz reprezentálja leginkább a magyar nemzet egységét, múltját, küldetéstudatát, de reménybeli jövőjét is.

A magyar kultúra ékes doboza Kiskunfélegyháza. Számos olyan ősünk, és jelenleg is élő polgárunk van, akik hozzájárultak, hozzájárulnak kultúránk gyarapításához, megőrzéséhez. Ezen a szép napont tisztelettel köszönjük az ő munkájukat is – mondta el köszöntőjében a polgármester.

Fotó: Fantoly Márton
 

Kövessen minket a Facebookon is!