Helyi hírek 2020. január 27. 10:00

Körkérdés: Mit tenne a közlekedési morál javításáért?

Képgaléria
Körkérdés: Mit tenne a közlekedési morál javításáért?
Elsősorban türelemmel kellene lenni a másik iránt és figyelni kellene a közlekedő társakra. A szabályok betartása összetett probléma. Az autósok mellett a kerékpárosok és a gyalogosok egyaránt hibásak.

Horváth Mária (66)

Általában kerékpárral közlekedem, így a saját bőrömön tapasztalom a közlekedéssel kapcsolatos gondokat, szituációkat. Figyelni kell az autósokra, nagy a forgalom. A KRESZ-t ismerem, viszont a kerékpárosok közül sokan nem tartják be. Talán ennek megismertetésére nagyobb hangsúlyt fektetnék, amivel csökkenhetne a szabálytalankodók száma. A zebránál le kell szállni, illetve a járdán sem szabadna hajtani a bicajt. Figyelmeztető táblákat helyeznék ki, amiken rajta lenne, hogy mit szabad és mit nem.

 

Gerecs Attila (55)

Nagy a forgalom a városon belül. Az emberek türelmetlenek. Főként piacnapokon nincs a parkolás kellően megoldva, szükség lenne még parkolókra. A parkolóhely kereséséből adódó szituációk szabálytalanságokhoz vezetnek, hiszen az emberek ott állnak meg, ahol tudnak. Elsősorban a fejekben kellene rendet tenni, türelemmel lehetne lenni a másik iránt. A kérdés már csak az, hogy mivel lehetne az emberekre hatni. Talán bírsággal, de ez sem megoldás. Véleményem szerint az autósok, kerékpárosok és a gyalogosok egyaránt hibásak sok esetben. A gyalogosok gyakran úgy lépnek le az útra, zebrára, hogy szét sem néznek. A kerékpárosok pedig figyelmetlenül kanyarodnak ki az autók elé, így elsodorhatják őket. Sajnos ez összetett probléma. A balesetek megelőzése érdekében az iskolákban kellene nagyobb hangsúlyt fektetni a KRESZ oktatására, ezzel később a közlekedési morál is javulhatna.

 

Seres Lászlóné (68)

Van jogosítványom, de a növekvő forgalom miatt úgy döntöttem, hogy már nem használom. A nagyon időseknek, a 80 éveseknek én már nem adnék jogosítványt. Veszélyesek lehetnek a többi közlekedő társukra. A gyalogos közlekedéssel nincs nagy probléma. A zebránál elsőbbséget kapok, illetve óvatosan, körültekintően közlekedek. Ha kevesebb autó lenne, akkor a közlekedési morál is javulna. Tudom ez nem ilyen egyszerű, de szinte minden közlekedési probléma a zsúfoltságra vezethető vissza.

 

Patyi Erika (60)

Nem vagyok félegyházi, csak átutazóban vagyok itt a párommal. Elnézve a közlekedést akadnak problémák a szabálytalankodókkal. Ez nem csak félegyházi, hanem országos probléma. Egyre több a gyorshajtó, így a közlekedési morál javítása érdekében elsősorban őket fékezném meg. A fokozott rendőri jelenlét is segíthet. A sebességhatár betartásával több baleset elkerülhető lenne.

G. Z.

 

Kövessen minket a Facebookon is!