Dr. Ónodi Izabella 2020. március 16. 19:50

Tudnivalók a fogorvosi ellátásról

Tudnivalók a fogorvosi ellátásról
Fogorvosi ellátás holnaptól (2020. március 17., kedd) Kiskunfélegyháza, Gátér, Petőfiszállás, Pálmonostora, Jászszentlászló, Móricgát, további intézkedésig Tiszaalpár, és március 21-étől Bugac és Bugacpusztaháza területére.

Tisztelt Lakosság!

A rendkívüli helyzetre tekintettel holnap reggel 8 órától teljesen átszerveztük a fogorvosi ellátást az érintett településeken.

Tájékoztatom Önöket, hogy miniszteri rendelet értelmében a veszélyhelyzet időtartama alatt a fogorvosi alapellátást végző fogorvosok az ország területén KIZÁRÓLAG sürgősségi beavatkozást végezhetnek.

Az ellátást BÁRKI igénybe veheti, függetlenül attól, hogy melyik fogorvoshoz tartozott. A rendelési időt meghosszabbítottuk, amelyet az érintett fogorvosoknak ezúton is köszönök.

A Kiskunfélegyháza, Korond u. 5. szám alatti körzeti fogászati rendelőkben (régi épület) az alábbi időpontokban lesz fogászati ellátás:

Hétfőtől – csütörtökig 8-18 óra
Pénteken 8-13-ig
A fogászat központi telefonszáma: 76/461-072


A dr. Ónodi Izabella által végzett ügyeleti ellátás (Kiskunfélegyháza és Gátér) időpontjai nem változnak, ezek az alábbiak:

Hétfőtől – csütörtökig 18-22-ig
Pénteken 13-17-ig
Szombat, vasárnap, ünnepnap reggel 6-10-ig

A doktornő által végzett ellátás az új épületben vehető igénybe. Az épületbe való bejutáshoz szombaton, vasárnap és ünnepnapon a felnőtt háziorvosi ügyelet csengőjét szíveskedjenek használni a Korond utcai épületfalon.

Fogászati RTG indokoltan sürgős esetben történik. Az intézkedés minden további hétre vonatkozik, a járványügyi intézkedés feloldásáig. Kérem, a betegek az udvaron várakozzanak az ellátásukig. Az ellátás érkezési sorrendben történik. Az érintett települések lakosságán kívül jelen helyzetben a fogorvosok kötelesek ellátni minden hozzájuk forduló magyar állampolgárt is.

Nagyon fontos még egyszer hangsúlyozni, hogy az ország területén fogorvosok fogorvosi alapellátás keretében jelenleg kizárólag sürgősségi ellátást végezhetnek. A sürgősségi ellátás esetei a következők:

• a fogak friss baleseti sérüléseinek elsődleges ellátása (visszahelyezés, sínezés, gyógyszeres kötés, foghúzás),
• a fogból kiinduló gyulladások ellátása (fog üregének megnyitása, foghúzás),
• a fogmeder gyulladás, bölcsességfog körüli gyulladt lágyrész-szövetek konzervatív kezelése,
• a szájüregen belüli tályog megnyitása,
• a nyelést vagy/és légzést akadályozó idegentest eltávolítása,
• a szájnyálkahártya és az ajak akut gyulladásos megbetegedéseinek gyógyszeres ellátása,
• állkapocs-ficam visszahelyezése,
• a frissen tört állcsont nyugalomba helyezése.
• a háromosztatú ideg által kiváltott roham helyi érzéstelenítéssel történő csillapítása, valamint
• bármilyen eredetű szájüregi vagy szájüreg környéki vérzés csillapítása (tampon, fedőkötés, véralvadást fokozó gyógyszerek helyi alkalmazása, varrat).

Kérem, ne csak a kiskunfélegyháziak, hanem az érintett településeken élők is osszák meg ezt a bejegyzést, hogy minél többekhez eljuthasson!

Óvjuk meg közösségünket, vigyázzunk egymásra, cselekedjünk felelősségteljesen!

Csányi József
polgármester

 

Kövessen minket a Facebookon is!