Dr. Ónodi Izabella 2020. május 12. 08:00

Újraindult a fogászati ellátás

Újraindult a fogászati ellátás
A napokban újraindult a fogászati ellátás Kiskunfélegyházán is. A különbség a járványügyi helyzet előtti időkhöz képest, hogy most minden esetben telefonos időpontkérésre és egyeztetésre van szükség. Amennyiben a telefonos kikérdezés során felmerül koronavírus-fertőzés gyanúja, akkor a fogorvos – halasztható kezelés esetén – a háziorvoshoz irányítja a beteget, aki intézkedik a szűrésről.

Dr. Ónodi Izabellától, a sürgősségi ügyeletet is ellátó fogorvostól megtudtuk, hogy az elmúlt 52 napban gyakorlatilag úgy tekintettek minden páciensre, mintha fertőzött lenne. Fokozott elővigyázatosságra volt szükség, hiszen egy kezelés során nagyon közel van az orvos a beteghez, és a kilélegzett levegő abban az esetben is fertőzhet, ha nem aerosol-képződéssel járó beavatkozás zajlik. Ennek ellenére a kritikus helyzetben is gördülékeny volt az ügyeleti ellátás, néhány eset kivételével a betegek megértették a szabályokat és csak akut, vagy krónikus fájdalommal keresték fel a rendelőt.

– Összességében betartották a szabályokat, követték az utasításokat a hozzánk érkezők, jól tudtuk kezelni a helyzetet – hangsúlyozta a szakember, majd hozzátette: a higiéniára eddig is nagy hangsúlyt helyeztek, de ez most még fokozottabban érvényes. A rendszeres szellőztetés, szigorú fertőtlenítés miatt a szokottnál több időnek kell eltelni két páciens fogadása között, így továbbra is kérik a páciensek türelmét.


Fotó: Pixabay illusztráció
 

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Koronavírus