Bugac 2020. július 11. 16:00

Szenzációs leletek Bugacon - videóval

A Kiskunsági Homokhátság 11-13. századi központjának maradványai kerültek elő a föld alól Bugac határában. A tatárjárási időszakból több mint 10 ezer leletre bukkantak a régészek. A hatalmas bazilikának, kolostornak és a környező városnak a maradványai európai szinten is szenzációsak.

A Kárpát-medencében egyedülálló helyszínre bukkantak a régészek Bugac közelében, egy tatárjárás korabeli bazilikát, kolostort és várost tártak fel. Az itt talált leletek 200 évet ölelnek fel, az anyagegyüttes legkülönlegesebb darabjai európai szinten is szenzációsak – számolt be a hiros.hu.

– Rámutatnak az akkori nagyon gazdag és sokrétű kereskedelmi és gazdásig tevékenységre és együttműködésre. Vannak a keresztes hadjáratból származó tárgyak Köln környékéről, az egész Nyugat-Európából, illetve az akkor a tatárok által, illetve az egyéb történelmi katasztrófák által nem sújtott Bizánci Birodalom és a kijevi rusz területéről egyaránt – mondta a leletekről dr. Rosta Szabolcs, a Kecskeméti Katona József Múzeum igazgatója.

Több mint 10 ezer maradvány került elő, megtalálták a Szent Péter ereklyetartót, de rengeteg aranyból, zománcból készült tárgyat is. Az egyik legkülönlegesebb lelet egy szíriai üvegpohár. Mindemellett több ezer emberi maradványt is feltártak a régészek.

– Több mint 400 mérlegsúly került elő innen, tegnap találtunk egy bizánci pénzt, ami bizonyíték arra, hogy elég élénk kereskedelem folyt ezen a vidéken – mesélte Görög Vilmos régészhallgató.

A maradványok a Kecskeméti Katona József Múzeumba kerülnek, a gyűjteményből később kiállítást is szerveznek.

Kövessen minket a Facebookon is!