Kultúra 2020. szeptember 16. 12:00

A jelen kulturális életét írják

Képgaléria
A jelen kulturális életét írják
Szeptember 11-én tartotta meg a járványhelyzet miatt tavasszal elmaradt éves rendes közgyűlését a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület. A mintegy másfél év történéseire visszatekintő beszámolók – a tagság tájékoztatását szolgáló hírlevelek kiegészítéseként – ez alkalommal is megerősítették: a közösség különleges szerepet tölt be a város életében. Az egyesület erős és nagyhatású jelenlétével 32 éve alakítója a kulturális-közéleti folyamatoknak, továbbvivője és kiszélesítője a kultuszápolásnak, határaikon túlmutató tevékenységével pedig biztosítéka a kiterjedt kapcsolatok működésének. 

Jól reprezentálja mindezt az egyszerre Móra és Petőfi Emlékévnek nyilvánított 2019-es esztendő, amelynek – egyetlen cikkben aligha felsorolható – eseményei között éppúgy megtalálhatóak a hagyományokból adódó, periodikusan ismétlődő rendezvények, mint a kultuszápolás legaktuálisabb kérdéseit körüljáró programsorozatok. Utóbbiak közül is csak a teljesség igénye nélkül lehet néhányat kiemelni, mint ahogy Kapus Béláné elnökségi beszámolója és Seres Antalné választmányi titkár színes képes prezentációja sem érinthette az eseményekben gazdag év minden fontos elemét. 

Halálának évfordulóján ünnepi műsor keretei között került sor – fiatal közönség előtt – Móra Ferenc Magyar Örökség Díjának bemutatására. A díjat megörökítő emléktáblát a július 19-i emléknapon avatták fel szülőház falán. Májusban az író nevét viselő általános iskolák találkozhattak a városházán és a Constantinumban. Az egyes közösségek saját Móra-képét bemutató kisfilmeket a zsűri nevében Vészits Andrea, az író dédunokája értékelte. Októberben rendezték meg a Hattyúházban annak a kötetnek a bemutatóját, amelyet Versek II. címmel Móra István (1894-től) folyóiratokban, illetve kéziratban fennmaradt költeményeiből állított össze az egyesület irodalmi szekciója. Egy hét múlva a kiadványok körét gazdagító újabb bemutatóra került sor: A mi Móránk című CD-t ismerhette meg a közönség Móra Ferenc szövegeivel, Vas László zenéjével és gyerekelőadók közreműködésével. Ugyanebben a hónapban Móra István emlékülést rendeztek a városházán, az emlékév méltó lezárásaként pedig – immáron másodszor – a könyvtár adott helyet a Móra-rokonok találkozójának.

Az egyidejűleg zajló Petőfi Emlékév sem volt híján különleges eseményeknek. A költészet napja alkalmából az ország középiskolái számára szervezett az egyesület Petőfi-szavalóversenyt a városi könyvtárban. Májusban Petrovics- és Hrúz-leszármazottakat hívott meg a város, hogy a találkozó részeként szervezett konferencián megoszthassák egymással és a nagyközönséggel a rokonságot érintő legújabb kutatási eredményeiket. Az előadások után a résztvevők együtt sétáltak át a Hattyúházhoz, amelynek falán táblát avattak a Petőfi-szülők emlékére. Július végén tagságunk képviselői is részt vettek a fehéregyházi Petőfi-ünnepségen, emlékezve arra is, hogy városunk 20 éve ajándékozta az erdélyi emlékhelynek Máté István szobrászművész alkotását. A Petőfi Emlékév a hagyományokat őrző, de mindig változatos formákat mutató szilveszter napi megemlékezésekkel zárult.

Nem kisebb lendülettel indult a 2020-as év sem, ezt a március közepéig megvalósuló programok bizonyítják. Innen azonban, az ismert okok miatt, csak a nyár közepétől folytatódhattak a rendezvények. Kállainé Vereb Mária ügyvezető elnök a 2020. évi programjavaslat és költségvetési előterjesztés kapcsán beszélt az elmaradt, az elhalasztott és a későbbiekre tervezett egyesületi eseményekről.

Az említett beszámolók mellett a közgyűlés meghallgatta és elfogadta a gazdasági, ellenőrző bizottsági és közhasznúsági jelentést is, az elnöki zárszó pedig az anyagi támogatás soha ennyire nem tapasztalt fontosságára hívta fel a figyelmet, példaként említve annak egyik lehetséges formáját, az egyesületi kiadványok folyamatos vásárlását.

A közgyűlés hivatalos anyagai egy nagyon intenzív és folyamatos működés dokumentumai. Mögöttük pedig színes történetek és események, gazdag tartalmak és változatos formák, útkövetések és útkeresések, amelyek mind a jelen kulturális életét írják.

Dr. Luchmann Zsuzsanna

 

Kövessen minket a Facebookon is!