Helyi hírek 2020. október 28. 17:00

„Műveld a csodát, ne magyarázd!”

Képgaléria
„Műveld a csodát, ne magyarázd!”
Október 14-én rendezték meg a Kiskunfélegyházi József Attila Általános Iskolában a hagyományos, de ez alkalommal rendhagyó Fekete Pál-emlékversenyt. A megmérettetést a Platán Utcai Általános Iskola pedagógusai hozták létre 2005-ben, azzal a nemes céllal, hogy méltó módon állítsanak emléket Fekete Pál magyar-történelem szakos tanárnak, szakfelügyelőnek, tankönyvszerzőnek, országgyűlési képviselőnek. Egykori kollégái számára fontos, hogy a mai generáció általános iskolás korosztálya tudatában legyen annak, hogy milyen kiemelkedő tanár személyiség élt és alkotott városunkban, nemcsak tanítványai, hanem a város polgárainak érdekében is.

Az emlékversenyt minden évben az az általános iskola rendezheti meg, amely az előző vetélkedő alkalmával az első helyen végzett. A tavaszra tervezett eseményt a vírushelyzet miatt nem lehetett megtartani az eredetileg kitűzött napon, ezért a József Attila Általános Iskola humán munkaközösségének javaslatára a vetélkedőt Fekete Pál halálának napjára, október 14-ére hirdette meg az iskola online formában. Hat általános iskola, valamint a Móra Ferenc Gimnázium 7-8. évfolyamos 4 fős csapatai vettek részt a megmérettetésen. A verseny feladatai között többségében Fekete Pál tanár úr életéhez, tevékenységéhez kapcsolódó kérdések szerepeltek, valamint nyelvhelyességi és szókereső feladatsorok. A József Attila Iskola, mint a szervező intézmény tanulói, a versenyen etikai okokból nem indultak, de tevékenyen segítették a verseny létrehozását, annak digitális megvalósításában is szerepet vállaltak. Csodálatos kisfilmet készítettek, amelyben Juhász István tanár úr, városunk díszpolgára idézte fel Fekete Pál diákéveit, sokoldalúságát, műveltségét és maradandót alkotó tanári pályafutását.

Eredmények:

Első helyezést ért el a József Attila Általános Iskola Platán Utcai Tagintézménye, felkészítő pedagógusok: Kőháziné Kovács Mária és Zabos Ákos. Megosztott második helyen végeztek a Bugaci Rigó József Általános Iskola és a Kiskunmajsai Arany János Általános Iskola csapatai. Felkészítő pedagógusok: Lantos-Czakó Szimonetta és Gajdacsiné Vízhányó Brigitta. A rangsorolásnál a zsűri és a Fekete család azonos véleményen voltak a megosztott második hely tekintetében, mivel a két csapat teljesen azonos pontértékkel oldotta meg a feladatokat.

Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, Fekete Pál hűséges barátja értékes ajándékokkal támogatta a vetélkedő díjazását. Több kolléga és a József Attila Általános Iskola Diákönkormányzata is segítséget nyújtott a méltó jutalmazáshoz, amelyet a csapatok október 22-én kaptak meg, nemzeti ünnepünk alkalmából.

A József Attila Általános Iskola és a Platán Utcai Tagintézmény tantestülete minden évben megkoszorúzza a Deák Ferenc utcán álló Fekete Pál-szobrot, fejet hajtva az egykori kolléga csendes, de minden szavának sújt adó, nagy tudású tanár úr emléke előtt.

Köszönjük, Tanár Úr!

A tantestület nevében:
Wolnerné Vidéki Szilvia intézményvezető

 

Kövessen minket a Facebookon is!