Bugac 2020. november 9. 14:00

Kitüntették az aranykezű világbajnokot

Kitüntették az aranykezű világbajnokot
Munkája elismeréseként az Életfa Emlékplakett bronz fokozatát adományozta dr. Nagy István agrárminiszter Juhász László fogathajtó-­világbajnoknak, aki a kitüntetést a hetvenedik születésnapjával szinte egy időben Farkas Sándortól, az Agrár­minisztérium miniszterhelyettesétől vehette át a kö­zelmúltban. Juhász László aktív versenyzői pályafutása során, világversenyeken összesen két arany-, három ezüst- és négy bronzérmet szerzett. Háromszor nyerte meg a magyar bajnokságot.

Juhász László élete összeforrt a lovakkal. Szinte mindent a lovaknak és persze tehetségének, kitartásának, bátorságának köszönhet. A lószeretetről árulkodik minden a Juhász család bugaci otthonában is, ahol serlegek, érmek, oklevelek és különböző relikviák sokaságai mesélnek gazdag életútról – számolt be a baon.hu.

Juhász László számára természetes volt a lovas közeg, hiszen olyan családban nőtt fel, ahol mindig tartottak lovat. Édesapja a félegyházi termelőszövetkezetben volt fogatos, így László kisgyermekként rendszeresen bejárt a szövetkezet istállójába, és amikor csak tehette, a lovak körül sündörgött, illetve eljárt a kocsisokkal kocsikázni. Gyakran iskola helyett is inkább a lóistállót választotta – mesélte a világbajnok, aki tanulmányai után Bugacra került csikósnak.

A pusztaötöst olyan sikeresen hajtotta, hogy az 1971-es vadászati világkiállításon is bemutathatta tudományát. Itt figyeltek fel elsőként a tehetségére. A Honvéd Sportegyesület edzője, dr. Kollár Kornél karolta fel a fiatal tehetséget, akit bevonulása után a sportszázadhoz irányított, hogy a honvédlovardában fejleszthesse tovább tudását. Mivel leszerelése után nem kapta vissza Bugacon a pusztaötöst, máshol keresett munkát. Kisfái­ba került a lovasiskolába, onnan elcsábították Cecére ménesmesternek, majd dr. Zoboki Mihály főállatorvos Tiszaalpárra hívta, ahol a lovak gondozását bízta rá. Mihály bácsi biztatására fogott bele a négyesfogat-hajtásba is.


Tiszaalpáron olyan kiváló körülményeket kínáltak számára, hogy László már az első országos versenyét győzelemmel zárta. Tehetségére országosan is felfigyeltek, így került a válogatott keretbe. Időközben Tiszaalpáron leépítették a lovaságazatot, így 1981-ben Juhász Lászlót fogatostól, lovastól átvette a Bugaci Állami Gazdaság. Bugacpusztán is támogatták a versenyzésben, így 1982-ben már a hollandiai Apeldoornban megrendezett világbajnokságon bizonyíthatott. Az első nemzetközi megméretésen egyből harmadik lett. 1983-ban a magyar bajnokságban ezüstérmes lett, de nem sokáig váratott magára a világbajnoki aranyérem sem, amit 1984-ben a szilvásváradi világbajnokságon nyert meg. Két évre rá, 1986-ban bronzéremmel zárta a világbajnokságot Winsorban – idézte fel élete legeredményesebb versenyeit Juhász László, akit a sportágban a leggyorsabb kezű hajtónak tartottak a világon.


Juhász László fogathajtó-világbajnok a miniszteri elismeréssel
Fotó: Vajda Piroska
 Petőfi Népe

Elmondta, az aktív versenyzés után a bugaci puszta egyik tulajdonosa lett. Az ezredfordulóig szinte minden idejét a pusztán, a lovakkal töltötte, ám mivel a csikós­bemutatók folyamatosan vesztettek népszerűségükből, eladta tulajdonrészét. A nehéz és fájdalmas döntés után évekig nem ment ki a pusztára – mondta elérzékenyülve a világ­bajnok.

Könnyes szemmel mesélt legkedvesebb lováról, Búsulóról is. A csodaparipa hét éven keresztül volt hűséges versenytársa, de tüdőtágulata miatt le kellett cserélni. A pusztai ménesben legelészett tovább. Egyszer azonban egy versenyre készülve a teherautóra pakolták a versenylovakat, amikor Lászlóék már készen álltak és épp nem figyeltek, Búsuló észrevétlenül felbaktatott a teherautóra abban a reményben, hogy újra versenyezhet.

Juhász László életében a versenyzést később felváltotta a filmezés. A németországi világbajnokságon kapta az első filmes felkérést: Máltán forgatták a Kincses sziget kalózait, amiben a bugaci fogathajtó Geena Davis dublőre volt. László ezt követően a filmes szakmában kamatoztatta tehetségét. Az 1990-es évek elejétől a világ leghíresebb rendezőinek dolgozott. Így szerepelt többek között a Hamupipőkében, a Ben-Hurban, a Van Helsing amerikai–cseh akciófilmben, majd a Golden Globe-díjas Artúr királyban.

A világbajnok természetesen fiának is átadta tudását, akit szintén tehetséges fogathajtóvá nevelt, de a filmes szakmában is nyomdokaiba lépett. Ifjabb Juhász László a Mennyei királyság című filmben dolgozott elsőként, ahol a film főszereplőjének, Orlando Bloomnak volt a dublőre, de helyettesítette már Johnny Deppet is. A ranglétrát megjárva ma már saját csapatával világhírű rendezőkkel dolgozik.

A Juhász Team munkájából az egész család kiveszi a részét. Juhász László nyugdíjasként segíti a családi vállalkozást. Mint mondta, már nincsenek nagyra törő tervei, de fontolgatja, hogy részt vesz jövőre a fogathajtó Európa-bajnokságon, amit az 1971-es vadászati világkiállítás ötvenedik évfordulóján rendeznek meg.

Kövessen minket a Facebookon is!