• Kezdőlap
  • Hírek
  • Bugac
  • Hajtánypályaként hasznosulna az egykori Bugaci Kispöfögő útja – videóval
Bugac 2020. december 5. 14:00

Hajtánypályaként hasznosulna az egykori Bugaci Kispöfögő útja – videóval

Kiskunsági Hajtánypályaként éledne újjá – remélhetőleg már 2021-ben – az egykori Bugaci Kispöfögő útja – mondta el Kékesi Márton ötletgazda, a MÁV-Start Zrt. járműfejlesztő mérnöke a Rádió Smile kedd reggeli műsorában.


Kékesi Márton 
Fotó: mavcsoport.hu

A mérnök ismertette, hogy tulajdonképpen a hajtányok könnyűszerkezetes vasúti járművek, amelyeket kézzel, lábbal vagy kismotorral lehet hajtani. Régen a vasutasok használták ezeket a járműveket, munkaeszközként. Manapság már turisztikai funkciót kaptak és elsősorban ebben a minőségében találkozhatunk velük. Magyarországon jelenleg Királyréten és Nagybörzsönyben tudunk hajtányozni, ha pedig nagyobb távon szeretnénk élvezni ezt a tevékenységet, akkor egészen az ausztriai Burgerlandig kell utazni, ahol már 23 kilométeres pályát tudunk birtokba venni.

A jövőre megvalósuló hajtánypálya a Jakabszállás és Kiskunmajsa közötti részt foglalná magában. Az említett szakasz nagyon jó vonalvezetésű, nincsenek emelkedők, szűk ívek, beláthatatlan részek. Mindezek mellett viszonylag kevés nagy forgalmú út keresztezi a vonalat és a Kiskunsági Nemzeti Park közelsége és a táj szépsége igazi élményt adhat a látogatóknak.

A pályán az elmúlt 10 évben bizonyos berendezések viszonylag jó állapotban megmaradtak, a mostani munkák célja, hogy a hajtányközlekedés műszaki feltételeit megteremtsék, illetve bizonyítani tudják a mérések által, hogy a pálya megfelel a határértékeknek és biztonságos a hajtányok szempontjából.

Mivel a hajtányok járműnek minősülnek, a birtokba vétel előtt egy oktatáson kell majd részt venni, hogy az idevonatkozó közlekedési szabályokkal tisztában legyenek, azokat kötelező betartani.  A hajtányokat bérelni lehet majd, amit előre egyeztetett időpontok alapján tudnak az érdeklődők birtokba venni. Kékesi Márton elmondta, hogy változatos üzemvitelt szeretnének megvalósítani. Az indulás pontos időpontját illetően egyelőre bizonytalan, sajnos nem tudja azt mondani, hogy hamarosan. A járványügyi helyzet is lassítja a folyamatokat, de ígérete szerint a Kiskunsági Hajtánypálya Facebook-oldalán minden információt időben közzétesznek.

Z. A.

Vezető fotó: baon.hu

 

Kövessen minket a Facebookon is!