Bugac 2021. március 18. 16:00

Négyhónapos leállás után újrakezdődött a főzés Bugacon

Négyhónapos leállás után újrakezdődött a főzés Bugacon
Zöldségleves, sertéspörkölt tésztakörettel és savanyú uborkával. Ez a menü készült kedden a felújított és kibő­vített községi konyhában Bugacon, ahol négyhónapos leállás után kedden kezdődött újra a főzés. Az egészségügyi korlátozások okán egyelőre csak félgőzzel működik a megújult konyha.

Határidőre befejeződött a községi konyha korszerűsítése Bugacon, a napokban a működési engedélyt is megkapta az önkormányzat, így minden akadálya elhárult annak, hogy elindulhasson a főzés – tudta meg a megyei hírportál Szabó László polgármestertől.

A településvezető elmondta: a beruházás a Belügyminisztérium negyvenmillió forintos támogatásából és az önkormányzat 12 millió forintos önrészéből valósult meg. Ebből az összegből nemcsak felújították az általános iskola udvarán működő konyhát, hanem bővítették és az eszközparkját is korszerűsítették, hogy még egészségesebb ételek készülhessenek a bugaciak számára.

A létesítmény mintegy kilencven négyzetméteres hozzáépítéssel bővült, ezáltal tágasabb, kényelmesebb lett az ott dolgozók számára – részletezte a település vezetője. A megújult konyhában mintegy négyszáz adag ételt főznek naponta: a helyi óvodásoknak, iskolásoknak, illetve az időseknek és a szociális étkeztetésben részt vevőknek – tette hozzá Balog Mihályné Andrea élelmezési vezető, aki azt is elmondta, hogy kialakítottak egy diétás konyhát is, ahol az eltérő igényű bölcsődés gyerekeknek készítik az ételt.

Az élelmezésvezető örömmel számolt be arról is, hogy a konyha egy modern, tizenkét tálcás sütő-pároló géppel, 300 literes üsttel, és a legkorszerűbb légtechnikával, levegőcserélő rendszerrel gazdagodott.

Ugyanakkor a tálalókonyha berendezése is teljesen megújult, de a hús- és a zöldség-előkészítést is nagyobb helyiségben végezhetik a konyhás nénik a jövőben – mondta Balog Mihályné. Az élelmezésvezetőtő azt is elárulta, hogy a községi konyhában jelenleg hatan dolgoznak, ami most, a csökkentett üzemmódban elegendő, de mivel az elmúlt időszakban többen is nyugállományba vonultak, szeretnék bővíteni a létszámot, egy főszakácsra mindenképp szükségük lenne.

A konyha felújításával párhuzamosan a polgármesteri hivatal és az iskola új szárnyának, illetve tornatermének az energetikai felújításán is dolgoznak a szakemberek. A több mint 350 millió forintos beruházás a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében valósulhat meg. A projekt során kicserélték a nyílászárókat, leszigetelték az épületeket, amelyek tetejére napelemek kerülnek, és úgynevezett hőszivattyús fűtési rendszert alakítottak ki, ezáltal szinte nullára csökken az épületek rezsiköltsége – hangsúlyozta Szabó László polgármester.
 

Kövessen minket a Facebookon is!