Helyi hírek 2021. április 21. 12:00

Új élményeket kínál Kiskunfélegyháza

Új élményeket kínál Kiskunfélegyháza
Sok újdonságot tartogat a szezon: elindult a Mesél a város projekt, a kalandtúra második fordulója is elkészült és újabb turisztikai táblákat helyeztek ki Kiskunfélegyházán – tudtuk meg Olasz Anitától, a helyi Tourinform Iroda vezetőjétől. A táblák célja a turisták és átutazó vendégek tájékozódásának segítése, a várossal kapcsolatos ismereteik bővítése.

Ennek jegyében a Móra-téren Petőfi Sándorról és Móra Ferencről találnak tájékoztatást a járókelők, a tábla hátoldalán régi képeslapokkal és a város történetének mérföldköveivel. A Kőfaragók-terén és a vasútállomásnál elhelyezett táblákon Félegyháza főbb látnivalói mellett a város hivatalos térképe is látható. A Hősök parkjánál elhelyezett tájékoztatón a platánfasorról, a Fürdőszállóról és a parkról kapnak teljesebb képet az érdeklődők.



Megtudtuk azt is, hogy elkészült a tavaly indult városismereti játék folytatása: a Félegyházi Kalandtúra Újratöltve. Ez a kiadvány 15 helyszínre kalauzolja el a felfedezőket 15 kérdés segítségével. A program nemcsak turistáknak, hanem a helyi családoknak is tartalmas időtöltés lehet, de várják csoportok, osztályok jelentkezését is.



A Tourinform Iroda és a Kiskun Múzeum munkatársai egy évvel ezelőtt kezdtek el dolgozni a Mesél a város projekten, ami a múzeum által korábban használt mobil applikáción alapszik, és QR-kódok segítségével nyújt hasznos információkat a város nevezetes épületeinek, szobrainak, helyszíneinek történetéről. A felhasználáshoz le kell tölteni a Múzeum Atlasz nevű applikációt, és engedélyezni a hozzáférést a kamerához és a helyadatokhoz. A kihelyezett táblák QR-kódját ez után lehet az alkalmazás segítségével beolvasni, majd nem marad más hátra, mint élvezni az írott és meghallgatható információkat.



Ezt az országosan egyedülálló rendszert a múzeum és egy szoftverfejlesztő cég dolgozta ki. Az ötlet dr. Knipl Istvántól származott, ő az informatikai rendszer kulcsfelhasználója. A tartalom összeállítását Mészáros Márta és Samu Csilla végezték, a helyesírást Kállainé Vereb Mária ellenőrizte. A táblatervet Rátkai Zsuzsa készítette. Az angol nyelvű fordítás Németh Márk Ernő munkáját dicséri. A magyar hangot Zakar Anita kölcsönözte, az angol szöveg felolvasásán jelenleg Kissné Fekete Éva dolgozik. A Tourinform Iroda arra bátorítja a vállalkozókedvű félegyháziakat, hogy próbálják ki az applikációt. Észrevételeiket szívesen fogadják Facebook-oldalukon üzenetben.



A Mesél a város… információs táblákat megtalálják a következő helyszíneken (a helyszínek folyamatosan bővülnek): Görögház, Hattyúház, Kalmár-kápolna, Kálvária és Kálvária-kápolna, Kiskun Múzeum, Móra Ferenc Emlékház, Korona Szálló, Nepomuki Szent János-szobor, Öreglaktanya, Petőfi Sándor Emlékház, Petőfi-szobor, Templomhalom, városháza, Móra Ferenc Gimnázium, Sarlós Boldogasszony Templom, Szent István Templom, tanítóképző, vasútállomás, Constantinum, Hősök ligete.

Z. A.
 

Kövessen minket a Facebookon is!