Bugac 2021. június 12. 12:00

Plusz forrást nyertek a bugaci beruházások

Plusz forrást nyertek a bugaci beruházások
A korábbi mintegy egymilliárd forint támogatást kiegészítve további 137 millió forint plusz forrást nyert a megyei önkormányzat által koordinált Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásból az Évezredek útján, Aranymonostor és látogatóközpont turisztikai fejlesztése projekt I. üteme.

A bugaci nemzetségi monostor és az ott előkerült páratlan leletanyag Magyarország legjelentősebb emlékhelyei sorába emeli a területet. Az elnyert forrás felhasználásával többek között a nemrégiben feltárt nemzetségi monostor és környezetének rendezése, a kolostori életet bemutató melléképítmények, levendulások, fűszer- és gyógynövénykertek, fogadóépület kilátóval, parkolókkal és játszótérrel, a Magyar Szentek Útja elnevezésű felvezető út és a romterület mellett tervezett nagyméretű rendezvényterület vár megvalósításra.        

Szabó László, Bugac polgármestere a nagyszabású fejlesztéstől elsősorban a helyi és térségi turizmus élénkülését várja, és bízik abban, hogy a községben is eltöltsenek majd néhány napot az oda látogatók. Arra a kérdésre, hogy lesznek-e ezzel kapcsolatos egyéb változások a turisztikai kínálatban azt mondta, hogy készül egy turisztikai fejlesztési tervük, amit összehangolnak a 4. választókörzet településeinek terveivel is.

Két önkormányzati tulajdonú épület energetikai korszerűsítése történik meg Bugacon az e célra korábban elnyert 250 millió forintos támogatás és az azt most kiegészítő mintegy 37,5 millió forintos forrás felhasználásával. A Közös Önkormányzati Hivatalnak helyet adó, az 1900-as évek elején épült Béke utca 10. szám alatti épület, valamint a Szabadság téri, Klebersberg Központ által fenntartott iskola épületegyüttesét érintik a fejlesztések. Mindkét ingatlan igen korszerűtlen: hőszigeteléssel nem rendelkeznek, fűtési rendszerük és nyílászáróik elavultak, energiahatékonysági mutatóik rosszak. Emiatt fenntartásuk nagy energiavesztességgel és magas költségekkel jár.

A tervezett fejlesztés során megvalósul az épületek homlokzati és födémszigetelése, a nyílászárók cseréje, a fűtési rendszerek teljes korszerűsítése, valamint az épületek projektarányos akadálymentesítése és az iskolaépület esetében az azbesztet tartalmazó tetőhéjalások cseréje.   Szabó László polgármester elmondta, hogy a szóban forgó beruházások a környezettudatosság és a költségvetési megtakarítások miatt váltak szükségessé. A hivatal felújítása gyakorlatilag már befejeződött, következik az iskola, aminek megújulása nagyon sokakat érint. Úgy tapasztalta, hogy a község lakói ismerik törekvéseiket, és pozitívok az ezzel kapcsolatos visszajelzések.
 

Kövessen minket a Facebookon is!