Helyi hírek 2021. június 14. 16:30

Kossuthos sikerek a Bács-Kiskun Megyei TIT Járműtechnikai Versenyén

Kossuthos sikerek a Bács-Kiskun Megyei TIT Járműtechnikai Versenyén
Június 10-én zárult le a Bács-Kiskun Megyei TIT Élményközpont által meghirdetett természettudományos verseny- és programsorozat. A diákoknak lehetőségük nyílt arra, hogy a kémia, a környezetvédelem, a csillagászat, a robotika vagy éppen a járműépítés, járműtechnika tudományterületein tegyenek izgalmas felfedezéseket. A hangsúly mindenképpen a kreativitáson, az innováción, a korábban megszerzett ismeretek kreatív felhasználásán volt.

Borítókép: Domokos Sándor tanár úr tanítványaival

Az első fordulót online módon szervezték meg a kiírók, itt egy feladatlapot kellett a tanulóknak önálló módon kitölteniük. A verseny e szakaszára csaknem 400, 8 és 18 év közötti diák regisztrált. Közülük választották ki a szakemberek azokat a tanulókat, akik lehetőséget kaptak arra, hogy a második fordulóban egy komolyabb, komplexebb projektet dolgozzanak ki, és mindezt egy 8-10 perces saját készítésű filmmel dokumentálják. A kiírt versenyfeladatokra 70 digitális film érkezett, közülük a legjobb 50 diákot díjazták.

Iskolánkat, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Technikumot, Szakképző Iskolát és Kollégiumot a második fordulóban a járműépítés, járműtechnika tudományterületén két diák képviselte eredményesen a 10/a osztályból. Gémes Nikolett 2. helyezést ért el, Fejes Dávid pedig 3. lett a nemes megmérettetésen. A díjak ünnepélyes átadására június 10-én került sor Kecskeméten, a Tudomány és Művészetek Házában.



Gémes Nikolett hűtőberendezése

Tanulóink feladata az volt, hogy száraztészta felhasználásával modellezzenek le egy autóalkatrészt. A kész produktumot a későbbiekben terheléses tesztnek is alá kellett vetniük. A versenykiírás szerint 3 kilogrammig kellett volna elvégezni a kísérletet, de mindkét diákunk messze meghaladta ezt a követelményszintet. Dávid légszűrőt, Niki pedig egy hűtőt készített. A bemutatkozó filmekben pedig nemcsak az előírt kísérletet végezték el sikeresen, hanem alaposan bemutatták az egyes alkatrészek működési mechanizmusait is.


Fejes Dávid légszűrője

A szakmai felkészítésben iskolánk tanárai közül Domokos Sándor vett részt, a filmforgatás technikai kivitelezése Bencsik László feladata volt, a koordinációt pedig Hideg János László végezte el a 10/a osztályfőnökeként.

Úgy gondolom, mindenképpen kiemelkedő diákjaink teljesítménye, hiszen a felkészülés hosszabb folyamatát a kialakult egészségügyi veszélyhelyzetben kellett elvégezniük, miközben a digitális oktatás különböző platformjain is helyt kellett állniuk.

Hideg János László
osztályfőnök

 

Kövessen minket a Facebookon is!