Bugac 2021. június 16. 19:00

Emléktáblát avattak Bálint Mihály fogathajtó tiszteletére Bugacon

Emléktáblát avattak Bálint Mihály fogathajtó tiszteletére Bugacon
A tíz éve elhunyt Bálint Mihály gátéri fogathajtó tiszteletére avattak emléktáblát szerdán a Bugaci Csárda fogathajtók termében. A megemlékezés egyben az Abonyi Imre Emlékverseny, Nemzeti és Nemzetközi Fogathajtó verseny megnyitója volt.

Borítókép és további fotók: Vajda Piroska



A Bálint Mihály tiszteletére állított emléktábla leleplezése előtt Deme János, a Magyar Fogathajtás Emlékbizottság elnöke emlékezett a gátéri kiválóságra. Elmondta, hogy a Fogathajtás Emlékbizottsága 1994-ben alakult meg azzal a céllal, hogy emléket állítson a fogathajtás jeles személyiségeinek. Az első emléktáblát a megalakulás évében Abonyi László méneskari főhadnagyra emlékezve a csipkéskúti ménes udvarán avatták fel. Az elmúlt mintegy három évtized alatt még további húsz emléktáblát állított a bizottság. A 2019-es közgyűlés döntött arról, hogy a huszonegyedik emléktáblát Bálint Mihály tiszteletére avatják fel Bugacon –
számolt be a megyei hírportál.



Deme János visszaemlékezéséből kiderült, hogy a gátéri születésű Bálint Mihály életét gyermekkorától kezdve a lóval való törődés és a versenyzés határozta meg. Pályafutását csikósként kezdte a bokrosi pusztán, majd Csipkéskút következett. A fogathajtással is ott kötött örök barátságot. Segédhajtóként Abonyi Imrétől a többszörös Világ- és Európa-bajnoktól igyekezett végtelen szorgalommal, akaraterővel, alázattal minél többet ellesni erről a szép, de embert próbáló sportról. Önálló négyesfogathajtó pályafutását 1967-ben, Hódmezővásárhelyen kezdte. Szerénységével párosuló tehetségével Mezőszilas, Szilvásvárad, Bugac útvonalán a világ legjobbjai közé küzdötte fel magát. Állt világbajnoki dobogón egyéni bronzéremmel, Európa-bajnoki egyéni ezüstéremmel, csapat aranyérmesként neki is szólt a himnusz a zugi Európa-bajnokságon.



Négyesfogatával nyert Magyar Hajtó Derbyt és többször ünnepelték Magyar Bajnokként.

Európa szerte több nemzetközi versenyről is győztesként tért haza. Kiemelkedő sorozatteljesítményét igazolja a Nemzetközi Lovasszövetség aranykönyvében ötször rögzítették nevét a világranglista legjobbjai között. Aktív sportpályafutását 25 év versenyzés után 1991-ben befejezte, de a lovakhoz – rövid, súlyos betegség után 2011. szeptember 13-án bekövetkezett – haláláig hű maradt. Sportteljesítménye elismeréseként posztumusz Széchenyi Emlékérmet adományozott részére a Magyar Lovas Szövetség – részletezte a gazdag életutat Deme János.



Az emléktáblaavatón Szabó László polgármester elmondta, több jubileumot is ünnepelhet idén a fogathajtó társadalom. Felidézte, hogy ötven évvel ezelőtt 1971-ben hazánkban rendezték meg az első négyes fogathajtó Európa-bajnokságot, amit Abonyi Imre nyert meg. A most kezdődő versennyel az ő munkássága előtt is tisztelegnek. Hozzátette, ez a jubileum alkalmat ad arra is, hogy tisztelegjenek az őt követő fogathajtó kiválóságok előtt, mint például Bálint Mihály, Juhász László és Kecskeméti László. A polgármester azt is elmondta, hogy ez az év az újrakezdés éve is, mert húsz év után végre újra lovasfogatokkal népesült be a bugaci puszta, akik az Abonyi Imre Emlékversenyre érkeztek.



Kilenc nemzet fogathajtói versenyeznek

A házigazda Magyarország mellett 8 nemzet, Csehország, Németország, Románia, Svájc, Horvátország, Szerbia, Szlovákia és Észtország hajtói, 62 starttal neveztek az Abonyi Imre Fogathajtó Emlékversenyre, amely csütörtökön 9 órakor a versenylovak állatorvosi szemléjével kezdődik a Bugaci Csárdánál, ami az érdeklődők számára is nyitott. Délután 1 órakor kezdődik a fiatal lovak versenye, a díjhajtás a Kurultaj rendezvényterületén.



A verseny péntek 9 órától díjhajtással folytatódik. Szombaton 9 órakor kezdődik a maratonhajtás a Táltos Panzió és a Bugaci Csárda körül erdőkben. Délután 5 órától lovas showműsorra várják az érdeklődőket. Vasárnap 9 órakor kezdődik az akadályhajtás, az ünnepélyes eredményhirdetés várhatólag délután 3 órakor lesz.
 



 

Kövessen minket a Facebookon is!