Helyi hírek 2021. július 3. 12:00

Látogatás a Budapesti Műszaki Egyetemen

Látogatás a Budapesti Műszaki Egyetemen
Érdekes, betekintő kiránduláson vehettek részt a Kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium érdeklődő diákjai a BME Gépészmérnöki kar előadásain, június 3-án.

Első állomásunk a Mozgásdinamikai labor volt, ahol az emberek mozgását, egyensúlyát és abból való kizökkentését vizsgálják sok egyéb mozgással kapcsolatos téma mellett.

A következő megálló az Optikai labor. Minden szegletébe betekintést nyerhettünk, a lencséktől kezdve a fénytörésen keresztül a rezgésekig.

Az Épületgépészet témakörében számos, a vízelvezetés, a fűtéstechnika és a csődekoráció területén alkalmazott technikáról hallhattunk. A baktériumirtás is szóba került annak kapcsán, hogy milyen legyen a víz hőmérséklete, ha meg akarjuk tisztítani a bojlerünket.



A személyes kedvencem következett, ami egy oktatóreaktor, ami nem termel energiát, csak tanulmányi célra használják. Alaposan elmagyarázták, mi mire jó az irányítószobában, hogy épül fel egy reaktor, mi az a Cserenkov-sugárzás.



Az Áramlástan tanszékhez már többet kellett sétálni, de mindenképp megérte. Ott, ami mindenkinek a legjobban tetszett, az a szélcsatornában való időzés volt. Csak úgy lobogott mindenki haja. Emellett persze az ott töltött idő értékes volt.

Utoljára a Polimertechnikai labort nézhettük meg, ahol megismerkedhettünk a fröccsöntéssel, a 3D-nyomtatás folyamatával és annak különböző funkcióival.

Nagyon elfáradtunk a végére, de nagyon érdekes és izgalmas élmény volt, köszönjük a BME-nek és a szervező tanárnő, Bodnárné Laczkó Gyöngyi segítségét.

Altorjay Csenge 10/E

 

Kövessen minket a Facebookon is!