• Kezdőlap
  • Hírek
  • Helyi hírek
  • Újabb együttműködés a Kiskun Múzeum és a Huszka József Hagyományőrző és Sport Egyesület között
Helyi hírek 2021. július 7. 08:00

Újabb együttműködés a Kiskun Múzeum és a Huszka József Hagyományőrző és Sport Egyesület között

Újabb együttműködés a Kiskun Múzeum és a Huszka József Hagyományőrző és Sport Egyesület között
Kiskunfélegyháza a kun települések közül kiemelkedik a kultúra terén, hiszen innen indult Petőfi Sándor, Móra Ferenc, Szántó Piroska, Huszka József, Holló László, hogy a legnagyobbakat említsük. Őket jó ezer évvel előzte meg egy honfoglaló ősünk, kinek ugyan ismeretlen a neve, de az általa viselt méltóságjelvény, a tarsolylemez így is a halhatatlanok közé emelte őt.

A tarsolylemez 1970-ben került elő a kiskunfélegyházi Radnóti Miklós utca 48. számú ház alapozásakor. A sírt megbolygatták és a testnek csak a deréktól lefelé eső részének a régészeti feltárása történt meg. Előkerült többek között a láb alatt lévő ló kengyele, zablája, a kantáron lévő itáliai ezüstpénzek, íjak csontborításai, nyílvessző hegyek és balta. A vélhetően veretes öv fém részeiről nincs tudomásunk.

Az egyesület első – a kísérleti régészet témakörébe tartozó – projektje ennek a kiskunfélegyházi tarsolylemez rekonstrukciónak az elkészítése volt. Céljaik közé tartozott a rekonstruáláson túl a figyelem felhívása erre a komoly relikviára, hiszen a városban megfordulók közül csak keveseknek van tudomása ennek a komoly értéknek a létezéséről, sőt, a város lakóinak is hiányos az ismerete róla.



A munka kezdete egybeesett a kecskeméti és a félegyházi múzeumok közötti egyezség megkötésével, amelynek értelmében a Félegyházán előkerült hagyatékok kincsei közül az arany leletek Kecskeméten maradnak, míg a tarsolylemez – amelynek egy másolata volt eddig Félegyházán – visszakerül a megtalálás helyszínére és a Kiskun Múzeum állandó tárlatának egyik darabja lesz.

Az egyesület már korábban felvette a kapcsolatot Sípos Szabolcs hagyományőrző ötvössel, akinek munkásságát ekkorra már több hazatéréskori ismert lelet rekonstruálása fémjelezte. Ezeket a munkákat megismerve döntöttek úgy, hogy a félegyházi tarsolyt – amint erre módjuk lesz – elkészíttetik vele. Az új kiállítás építésekor nyílott arra mód, hogy a frissen visszakerült tarsolylemezt – és egyéb leleteket is – Szabolcs méretezhette, megvizsgálhatta, ezzel is megalapozva a tökéletes másolat elkészítését.



2019-ben vette kezdetét a munka, amelyhez először az ezüst lemezeket szerezték be, majd az aranyozás elkészülte után magát a tarsolyt is Szabolcs készítette el. 2020. elején vették át a kész művet, ami minden várakozásuknak megfelelt. Ekkorra már eldöntötték, hogy nem tartják magunknál a kész művet, hiszen kiállításaikra ritkán kerül sor, és a tarsolyt nem szerették volna polcon tárolni a kiállítások között. Így a további jó kapcsolat ápolásaként június 26-án, a Múzeumok éjszakáján az egyesület vezetősége átadta a másolatot múzeumpedagógiai célra, amit Mészáros Márta igazgató vett át.
 

Kövessen minket a Facebookon is!