Bugac 2021. augusztus 10. 14:00

A kispöfögő már nem jár, de a sínek új funkciót kaphatnak

Képgaléria
A kispöfögő már nem jár, de a sínek új funkciót kaphatnak
A tavalyi augusztusi bugaci kispöfögőre emlékező rendezvény sokak számára óriási élményt jelentett. A Vasúttörténeti Alapítvány éppen ezért idén augusztus 7-én ismét megszervezte az összejövetelt, számos fiatal és felnőtt örömére.

Az egyik látogató így összegezte az élményt: – Akik nem utazhattak már a kisvasúton, egy meseországi betekintést, nekünk idősebbeknek időutazást hozott a szombati hajtányos nap. Nagyon köszönjük a szervezőknek és a hajtányosoknak, hogy idejüket és pénzüket áldozták azért, hogy mi jól érezhessük magunkat.

Kékesi Márton társszervező és ötletgazdától megtudhatták az érdeklődők, hogy folyamatban van a vasútvonalak hajtányközlekedésre való megnyitása. Az erre a célra alapított cég a pályán lévő hajtányforgalmat átvenné a MÁV-tól és így meghatározhatná a forgalom rendjét és szabályait. Arról is szólt, hogy szeretnének vontatható állapotúvá felújíttatni egy-egy teher és személykocsit, amelyek élő és mozgó múzeumai lennének a szárny történelmének.

Az elmúlt 12 évben a térségben szünetelt ezeknek a járműveknek közlekedése, de az utóbbi években elkezdődött a vasútvonal helyreállítása és a hajtányközlekedésre való alkalmassá tétele. A cél az, hogy egészen Kiskunmajsáig, illetve ellenkező irányba Bugacpusztaházáig el lehessen jutni.

Fotó: Fetter Marcell
 

Kövessen minket a Facebookon is!