Program 2021. augusztus 20. 10:00

Idén is bajuszfőváros lesz Kiskunfélegyháza

Idén is bajuszfőváros lesz Kiskunfélegyháza
Tizenkettedik alkalommal, augusztus 21-én, szombaton Kunsági Bajuszfesztivál lesz Kiskunfélegyházán. A Félegyházi Napok programsorozat keretében, a városi sportcsarnok melletti terület lesz a rendezvény fő helyszíne. A szervezők, Gulyás László Vándormuzsikus és lánya, Patyiné Gulyás Réka elmondták, hogy egy olyan kibillent egyensúlyon szeretne segíteni a rendezvény, ami a több ezer évvel ezelőtti mindennapos magyar bajuszviselet és a manapság már inkább kuriózumnak számító arcszőrzet között keletkezett.



Gulyás László hozzátette, talán ma már kicsit reneszánszát éli a bajuszos lét. Saját maga úgy véli, hogy ez a férfiarc éke, a férfiasság jelképe. Az igazi bajuszt vas nem éri, attól egyedi, ahogyan nő, ahogyan az Isten adta. Számára nem szántak vastag bajszot fiatalkorában, hiszen, ahogy visszaemlékszik, alig akart serkenni. Később aztán olyannyira megszerette, hogy nem igazán volt olyan időszak az életében, amikor nem viselt bajuszt. A gyermekei nem is látták csupasz arccal soha.



A fesztivál gondolata körülbelül 14-15 évvel ezelőtt született meg a fejében, amikor egy fellépésre utazott és belegondolt, hogy alig akad ma már ember, aki szőrt ereszt az arcán. Ezt nagyon sajnálatosnak tartotta, ezért úgy gondolta, hogy teret kellene adni ennek a nagyon szép magyar hagyománynak és az emberekkel megismertetni, hogy micsoda múltja van a bajusznak. Így indult el útjára a rendezvény, ami idén már tizenkettedik alkalommal örvendezteti meg a család apraját, nagyját. Ma is egyedülállónak számít és nemcsak Félegyházán és a régióban, de országosan is. Híre már régen átlépett országhatárokat, voltak már Amerikából és Németországból is vendégek. Az első fesztivál után nem sokkal megalakult a Magyar Bajusz Társaság, ami ma is a rendezvény mögött áll, hagyományt ápol.



Patyiné Gulyás Réka a kezdetektől segített és az évek alatt tanult bele a Bajuszfesztivál szervezői feladataiba, amit ma már rutinosan végez. Elmondta, hogy számukra nagyon fontos, hogy családi rendezvényt állítsanak fel, ahol 0-tól 99 éves korig mindenki jól érzi magát és megtalálja a neki való szórakozási formát. Ezenkívül céljuk, hogy a cseperedő gyermekek is lássák a bajuszos létet, ezt a szép magyar hagyományt. A fesztivál programjai mind kapcsolódnak a bajuszhoz, a népi kultúra ékességeit mutatja, de kitekintenek minden irányba.

Szeretettel várnak minden érdeklődőt!

Z. A. 

Fotó: Seres Attila

    

Kövessen minket a Facebookon is!