Sport 2021. augusztus 29. 17:00 Forrás: MTI

Paralimpia – összefoglaló a hét eseményeiről

Paralimpia – összefoglaló a hét eseményeiről
Az augusztus 24-én elkezdődött XVI. Paralimpiai Játékokon résztvevő magyar csapat hírei, eredményei a legfontosabb információkkal.

Borítókép: Aranyérmes 100 méteres mellúszásban Illés Fanni
Fotó: AFP


Bronzérmes lett szombaton az asztaliteniszező Szvitacs Alexa az S9-es kategóriában


A 2019-ben Európa-bajnok magyar játékos aki 2018-ban toxikus sokk szindrómát kapott, emiatt amputálni kellett a bal alkarját és lábujjait a csoportjában szerdán 3-1-re verte a brazil Danielle Rauent, majd 3-0-ra kikapott a kínai Hsziung Kuj-jentől, csütörtökön pedig 3-0-ra verte a török Neslihan Kavast. Ezzel másodikként elődöntőbe került, ami már biztos harmadik helyet ért a számára, mivel bronzmérkőzést nem rendeznek.


Fotó: Getty Images

A fináléért szombaton az ausztrál színekben versenyző Li Na Lejjel mérkőzött meg, és jól kezdett, szoros szettekben 2:0-ra meglépett. A harmadik játszma viszonylag simán az ellenfeléé lett, a negyedikben pedig csak a végén tudott fölénybe kerülni az ausztrál. A döntő szettben 6-6-ig együtt haladtak, de onnantól a magyar játékosnak már nem sikerült pontot csinálnia.


A harmadik szettet 2-0 után gyorsan be akartam fejezni, és pont itt fordult meg a mérkőzés. Utána már nem tudtam a saját játékomat játszani. Rendkívül boldog vagyok a bronzérem miatt, de azért egy nagy adag hiányérzet is keletkezett bennem. Nincs mit tenni. Tanulok a hibákból és Párizsban megpróbálok még jobban szerepelni nyilatkozott az elődöntő után.


Fotó: 
Magyar Paralimpiai Csapat Facebook-oldala

A 31 éves Szvitacs  aki otthon az épek között a női bajnokságban a Győr, a férfi NB I-ben pedig a BVSC színeiben játszik a magyar küldöttség harmadik érmét szerezte.

Eredmény, nők (S9), elődöntő:
Li Na Lej (ausztrál)
Szvitacs Alexa 3-2 (-12, -11, 5, 8, 6)



Osváth Richárd ezüstérmes tőrben

A Londonban harmadik, Rióban második, 2017-ben világbajnok Osváth
akinek merev a jobb térde három győzelemmel és egy vereséggel zárta a csoportkört, majd a negyeddöntőben 15-14-re verte Emanuele Lambertinit úgy, hogy az olasz már 10-4-re is vezetett ellene.

Az elődöntőben az orosz Nyikita Nagajevvel könnyedén bánt el, majd a döntőben a kínai Szun Kanggal vívott, akit öt éve az elődöntőben legyőzött. Ezúttal azonban nem találta rajta a fogást, nem jöttek be az akciói, a gyors és pontos kínai magabiztos győzelmet aratott.



Fotó: MTI

Nagyon gyorsak a kínaiak, más sebességen dolgoznak, mint az európaiak, nagyon dinamikusan vívnak, nem hibáznak. Nehéz ezt a ritmust felvenni, kell egy csomó idő, hogy megszokjam, vagy sikerül, vagy nem mondta az MTI-nek, utalva egyben a kard egyénire is, melyben hetedik lett. Az olasszal szemben nem éreztem az ütemet, ahogy indulni fog, ahogy támad, és annyira furcsa volt az elején. Aztán a végén muszáj volt kockáztatni, többet mertem vállalni és ezzel egy kicsit megzavartam. Itt, a kínai ellen ez sem működött, cseréltem már három tőrt, mindent megpróbáltam, hogy egy kicsit megtörjem a lendületét, de nem lehetett kizökkenteni. El kell ismernem, hogy tényleg jobban vívott elemezte legnehezebb szombati asszóit.

Öt éve ugyanez volt, de akkor egy picivel többet hibázott, és azt ki tudtam használni, olyan napom volt. A másik az, hogy Rióban kardban nyertem egy ezüstérmet, utána jött a tőr, az adott egy lendületet, hogy lazábban lehet vívni, már van érem. Most a kard egyéniben nem volt érmem, és az elmúlt napokon azért egy kicsit agyaltam. Megnyomja az ember lelkét a teher, hogy ha nem vívott úgy, ahogy kell és van még egy versenyszám, ahol muszáj teljesíteni, nem szabad hibázni. Mert éremért jöttem, ez volt a vágyam hangsúlyozta, hozzátéve ugyanakkor, hogy inkább elégedett, mint csalódott. "Ha reggel valaki azt mondja, hogy ezüstérmes leszek, azt mondtam volna szuper, a legjobb eredmény.

Közel állt az éremnyeréshez Hajmási is, aki ugyancsak három sikerrel és egy vesztett asszóval fejezte be a csoportszakaszt, de neki már a nyolcaddöntőben vívnia kellett a direktkieséses táblán. Ott a hongkongi Justine Charissa Ng ellen taktikusan küzdve harcolta ki a továbbjutást, majd csapattársával, az egyik csoportmérkőzésén ujjsérülést szenvedő Krajnyák Zsuzsannával került szembe, akit magabiztosan győzött le.


Fotó: 
Magyar Paralimpiai Csapat Facebook-oldala

Az elődöntőben az ukrán Natalija Morkviccsal vívott, és három tussal kikapott egy olyan mérkőzésen, melyen mindkét oldalon sok volt a figyelmeztetés, illetve a büntetőpont.

A bronzéremért Zsung Csinggel került szembe, akit csütörtökön a párbajtőr döntőben Veres Amarilla legyőzött. Ezúttal is sok volt a figyelmeztetés korai indulás miatt, de a hajrához úgy érkeztek a felek, hogy a magyar vívó 14-12-re vezet. A kínai azonban összeszedte magát, gyorsan összehozott három tust, amivel Hajmási számára elúszott az érem.

A Törekvés 34 éves, tőrben Európa-bajnok, kétszeres vb-második vívója
aki robogóbaleset következtében elveszítette bal lábát térd felett szerdán kardban is negyedik lett.

Nem lehetek elégedett. Megint nyerni jöttem és ugyanott végeztem, ahol kardban. Nem jó érzés kesergett az MTI-nek nyilatkozva. Nagyon összetett volt az asszó, mert a kínai lány nagyon gyors, ügyes és pontos. Minden egyben volt nálam is, én úgy érzem, hogy koncentráltan tudtam végig vívni, vezettem, aztán olyan gyorsan bejött az utolsó két tus. Megvoltak az akciók is… Ilyenkor nehéz mit mondani, mert a munka benne van. Holnap még ott a csapat, úgyhogy… De én már ezek után nem tudok semmit mondani, mert eddig is mindig a legfényesebb éremben gondolkodtam, de mindig lecsúszni a dobogóról, az nagyon nehéz. Most ezt még meg kell emészteni tette hozzá.

A magyarok eredményei a direktkieséses táblán:

férfiak (A), döntő:
Szun Kang (kínai)
– Osváth 15-7

nők (A), bronzmérkőzés:
Zsung Csing (kína)
– Hajmási 15-14



Bronzérmet nyert a magyar női tőrcsapat, a kerekesszékes vívók utolsó versenynapján

A mezőnyt nyolc együttes alkotta, mindegyikben két A sérültségi kategóriájú és egy B besorolású, komolyabban sérült vívó szerepelt. A magyaroknál Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna és Madarászné Mező Boglárka vívott a nap elején. A küzdelmek két csoportban kezdődtek el, és az első két-két helyezett jutott az elődöntőbe.

A magyarok
akik Hajmási, Krajnyák, Dani Gyöngyi összeállításban öt éve, Rióban ezüstérmesek voltak, Mező Boglárkával együtt pedig 2019-ben vb-győzelmet arattak magabiztosan nyertek első mérkőzésükön a georgiaiak ellen, majd tíz tussal kikaptak az egyik nagy esélyestől, a kínai csapattól, harmadjára pedig 15 találatnyi hátrányt ledolgozva győzték le az oroszokat. Ezen a mérkőzésen, menet közben Mezőt Dani váltotta. Az elődöntőben a kínaiak mellett szintén győzelemre esélyesnek tartott olaszok voltak az ellenfelek, akik fokozatosan elhúztak és fölényesen nyertek.


Fotó: AFP

A bronzéremért a hongkongiakkal kellett megmérkőzni. Krajnyák és Hajmási nyolctusos előnyt harcolt ki, azután a B kategóriás
vagyis kevésbé dinamikusan mozgó Dani három találatot tudott adni, így a fordító hongkongiak 15-13-ra vezettek. Ezután 7-0-ra nyert Krajnyák, majd 10-0-ra kapott ki Dani, aztán Hajmási 6-5-re hozta az asszóját. A harmadik kör előtt 26-30 volt az állás. Dani ekkor a szintén B kategóriás Csunggal 7-5-öt vívott, ezzel kettőre csökkent a hátrány. Végül Krajnyák 7-2-re nyert, 40-37-ről pedig Hajmási ellépett 44-40-re, majd a hongkongiak egyenlítettek, de az utolsó tust a magyar vívó adta, amit felszabadult örömmel fogadott a magyar tábor.

A női tőrözők a magyar küldöttség hetedik érmét szerezték. Szerdán Konkoly Zsófia (S9) második lett 400 méteres gyorsúszásban, csütörtökön Veres Amarilla (A) győzött párbajtőrben, szombaton az asztaliteniszező Szvitacs Alexa (S9) harmadik lett, majd Osváth Richárd (A) tőrben ezüsttel zárt, míg vasárnap előbb Pálos Péter megnyerte az asztaliteniszezők S11-es kategóriájának versenyét, azután Illés Fanni (S4) győzött 100 méteres mellúszásban.

Eredmények, női tőr, csapatverseny, bronzmérkőzés:
Magyarország-Hongkong: 45-44



9 év után ismét bajnok az asztaliteniszező Pálos Péter

A Londonban győztes, öt éve, Rio de Janeiróban harmadik helyezett magyar játékos aki enyhe értelmi fogyatékossággal született szerdán a dél-koreai Kim Csang Git 3-1-re verte, majd csütörtökön ugyanennyire győzte le a japán Kato Koját a csoportszakaszban. A pénteki negyeddöntőben egy újabb hazai játékos, Aszano Takasi volt az ellenfele, akinél úgy bizonyult jobbnak 3-2-re, hogy az első két szettet elvesztette. A döntőért szombaton a francia Lucas Créange ellen nyert, ugyancsak kiélezett küzdelemben 3-2-re, a vasárnapi fináléban pedig az előző paralimpia ezüstérmese, az ausztrál Samuel Philip von Einem volt az ellenfele.


Fotó: MTI

Az első játszmában a szerencse többször is a rivális mellé állt, de Pálos sem érezte igazán a játék ritmusát, így hamar hátrányba került. A folytatás aztán már sokkal jobban sikerült neki, remek szervákkal, végig vezetve kiegyenlített, majd a harmadik szettben sokáig fej fej mellett haladtak a felek. Hat-hat után aztán von Einem 10-6-ra ellépett, és innen már nem volt visszaút. A negyedik játszma elején Pálos javított, 4-0-ra elhúzott, s bár a vetélytárs többször próbált közelebb zárkózni, az előnyét sikerült megőriznie, így ismét egyenlített.

A negyed- és az elődöntőhöz hasonlóan újra jöhetett tehát a döntő játszma, amelyben Pálos irányított, 5-2-re, 7-4-re, majd 10-6-ra vezetett, és bár az ellenfél az első három meccslabdát még hárítani tudta, a negyedik már sikerült, ezzel a magyar asztaliteniszező 2012 után újra paralimpiai bajnok lett.


Fotó: 
Magyar Paralimpiai Csapat Facebook-oldala

A BVSC-Zugló két nap múlva 36. születésnapját ünneplő játékosa, Pálos a magyar küldöttség ötödik érmét szerezte.


Fotó: 
Magyar Paralimpiai Csapat Facebook-oldala

Szerdán Konkoly Zsófia (S9) második lett 400 méteres gyorsúszásban.



Fotó: 
Magyar Paralimpiai Csapat Facebook-oldala

Csütörtökön Veres Amarilla (A) győzött párbajtőrben.

Eredmény, férfi S11-es kategória, döntő:
Pálos Péter
– Samuel Philip von Einem (ausztrál) 3-2 (-6, 7, -7, 6, 9)



Aranyérmes 100 méteres mellúszásban Illés Fanni

Az S4-es kategória magyar indulója a nevezési idők és a papírforma alapján a szám legnagyobb esélyesének számított, ennek megfelelően már az előfutamból is a legjobb idővel, 1:44.68 perccel jutott tovább.

Az esti döntőben így a négyes pályán versenyzett a 2019-es év világbajnoka a Tokiói Vizes Központban, és bár 50 méternél még második volt hat századmásodperccel a kínai Csang Li mögött, végül 1.44.41 perccel fölényesen győzött. A második helyezett olasz Giulia Ghiretti csaknem hat másodperccel úszott lassabban, 1:50.36-tal ért célba, míg a harmadik helyezett kínai Jao Cuan 1:55.77-tel végzett.


Fotó: 
Magyar Paralimpiai Csapat Facebook-oldala

A Vasas 29 éves, végtaghiányos úszója a magyar küldöttség hatodik érmét szerezte. A magyar csapatnak már három aranyérme van Tokióban. A sydneyi paralimpia óta nem volt ennyi, azon néggyel zárt a küldöttség.
     

Kövessen minket a Facebookon is!