Bugac 2021. szeptember 1. 17:45

Megújult iskola várta a bugaci diákokat

Képgaléria
Megújult iskola várta a bugaci diákokat
Jelentős beruházás valósult meg az elmúlt időszakban a bugaci Rigó József Általános Iskolában, amelynek eredményeképpen megújult az intézmény egyik épületszárnya és tornacsarnoka. Az önerőt is igénylő önkormányzati projekt keretében elkészült korszerű, megújuló energiaforrásokat használó épületszárnyat augusztus 31-én, ünnepélyes tanévnyitón avatták fel.

– A jövőre századik évfordulóját ünneplő iskola történetében ez a felújítás igen jelentős esemény. Egy olyan mérföldkő, amely bevonul az iskola történelmébe, és amellyel dolgos kezek és nagyszerű emberek örökségét visszük tovább – összegezte Kovácsné Kiss Éva újonnan kinevezett intézményvezető a beruházás jelentőségét, hangsúlyozva ezzel azt is, hogy az elkészült munka az iskola dolgozóinak és szülői közösségének összefogását is tükrözi, hiszen sokan a nyári szünet utolsó napjaiban is lázasan dolgoztak azon, hogy szép és korszerű épület fogadja a vakációról visszatérő diákokat.

A bugaci Rigó József Általános Iskola a Településfejlesztési Operatív Program forrásából (TOP 3.21-16-DK1-20170068 projekt önkormányzati ingatlanok energetikai korszerűsítése Bugacon) újulhatott meg. E projekt keretében önerővel kiegészítve két önkormányzati tulajdonú épület, az emeletes iskolaszárny és tornacsarnok, valamint az önkormányzati hivatal épületének energetikai korszerűsítésére nyílt lehetőség Bugacon.

Az eredeti 249 millió forintos támogatást további több, mint 37 millió forintos költségtöbblettel sikerült kiegészíteni, amellyel együtt homlokzati és födémszigetelések, nyílászáró cserék, az iskolában mozgáskorlátozott WC kialakítása, a tornacsarnok tetőhéjazat cseréje, a fűtési rendszerek teljes korszerűsítése megújuló energiát használó hőszivattyús rendszer kiépítésével, és ennek működtetéséhez napelemes rendszer kialakítása vált lehetővé.

A tankerülettel együttműködve, párhuzamosan a már folyó fejlesztésekkel a Magyar Falu Program révén az iskola emeletes épületszárnyának tetőhéjazat cseréje és az épület belső festése is megvalósult. A beruházások összköltsége 329 millió forint lett – mondta el lapunknak Szabó László, Bugac nagyközség polgármestere.

– Ez csak egy állomás abból a tíz projektből, amely az oktatási intézmények felújítását célozzák. A jövőben megújul majd az iskola játszótere és az iskola előtt lévő járdaszakasz is. Az óvoda új tornaszobát kap, és az udvari játszóterét is felújítjuk – részletezte a polgármester, majd hozzátette: – Különleges hangulatot eredményez az, hogy tanítók, tanárok, döntéshozók, és jómagam is mind ennek az iskolának a padjait koptattuk.

Az ünnepélyes átadón Lezsák Sándor az országgyűlés alelnöke, országgyűlési képviselő beszédében hangsúlyozta, hogy Bugac jelenleg egy olyan fejlesztési program közepén áll, amelyben a nagyratörő álmok és tervek mellett a hétköznapok gyakorlati valósága is jelen van.

Ezt támasztja alá az is, hogy a Bács-Kiskun megye 119 települése részére érkező 63 milliárd forintos uniós támogatásból Bugac több mint 1,5 milliárd forintot kapott – számolt be Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke, aki az avató ünnepségen a sikeres együttműködés jeleként megyezászlót ajándékozott Bugac nagyközségnek.

A tanévnyitón jelen volt Zsámboki Anna, a Kecskeméti Tankerületi Központ vezetője is, aki köszöntőjében kihangsúlyozta, hogy a bugaci iskolában a lelkes és elhivatott iskolavezetésnek és pedagógusoknak hála magas szintű nevelő-oktató munka folyik.

A meghívott vendégek és az iskola kollektívája együtt búcsúztatták Kiri Sándorné elköszönő intézményvezetőt, aki negyven év pedagógusi pályán eltöltött idő, és tíz év intézményvezetői tevékenység után nyugdíjba vonult. Szabó László polgármester „Bugac Községért” kitüntető díjat adományozott szakmai munkájának elismeréséül az iskola vezetése alatt tanúsított áldozatos helytállásáért, a gyermekek nevelésében kifejtett odaadó tevékenységéért, és az iskola fejlesztését megcélzó pályázatok előkészítésében és megvalósításában végzett önzetlen és lelkiismeretes munkájáért.

Az átadó ünnepségen az iskola diákjai műsort adtak elő, amely az iskola névadójának, Rigó József életének pillanatait idézte fel.

A felújított iskolaszárny ünnepélyes átadását a nemzeti színű szalag átvágása jelképezte, majd az épületet megáldotta, illetve megszentelte Faragóné Bencsik Dóra református lelkész és Szaniszló Tibor atya.

K. G.

Fotó: Nemes Imre
    

Kövessen minket a Facebookon is!