Helyi hírek 2021. október 13. 10:00

Balesetmegelőzés és a szemétgondok megoldása volt a témája a közmeghallgatásának

Képgaléria
Balesetmegelőzés és a szemétgondok megoldása volt a témája a közmeghallgatásának
Közmeghallgatást tartott a Roma Nemzetiségi Önkormányzat október 12-én, a Csillag Szolgáltató Központban. Az összejövetelen Buza Flórián elnök, Balla László alpolgármester, dr. Füstös Magdolna aljegyző, Farkas Mihály, a vagyongazdálkodási osztály ügyintézője, Szabó József önkormányzati képviselő és Timafalvi László, a városi rendőrkapitányság vezetője adott választ a felmerülő kérdésekre.

Első napirendi pontként a költségvetés módosítását fogadták el egyhangúlag. A második napirendi pontban a jelenlévők fogalmazták meg észrevételeiket, kéréseiket. A legtöbben a lakhatással, az épületek rossz állagával kapcsolatban kértek segítséget. Volt, aki kisebb lakást kért, mivel a ház, amelyben eddig lakott naggyá vált, ugyanis a család elköltözött már onnan. Farkas Mihály a kérésre elmondta, hogy megérkezett már a jelzés az önkormányzathoz, és intézkedés is történt. Jövő év februárjában kisebb lakást tudnak adni az eddigi helyett.

Egy hölgy azt kérte a roma önkormányzat vezetőitől és a város képviselőitől, hogy a térségben segítsenek munkahelyeket teremteni, mert sokan vannak mozgássérültek a körzetben, akiknek gond a város másik részébe utazni és dolgozni.

Voltak, akik a helyi orvosi rendelőre panaszkodtak, mondván, hogy telefonon nem tudják elérni a háziorvost, hogy receptet írjon fel nekik. Nincs internetjük, ezért azon keresztül nem tudnak kommunikálni. Szabó József felhívta a figyelmet arra, hogy a Csillag Központ rendelkezi számítástechnikia eszközökkel és innen ezt meg lehet oldani. Buza Flórián ehhez hozzátette, hogy a központ minden nap nyitva van, ott vannak számítástechnikai eszközök, amit bárki igénybe vehet, és segítséget is nyújtanak a használatához. 

Az egyik felszólaló arra panaszkodott, hogy elköltözött a körzetből, a lakása és kertje üresen maradt. Idegenek lebontották a kerítést és sokan esténként oda járnak drogozni. Erre a felvetésre Timafalvi László rendőrkapitány elmondta, hogy a Bankfaluban eddig is rendszeresen járőröztek, de a következő időszakban még jobban figyelnek erre a problémára.

Több panasz fogalmazódott meg, miszerint sokan az utcára teszik ki a háztartási szemetet, hulladékot és az elhasznált eszközeiket. Kifogásolták azt is, hogy most, a csúcsszezonban nem kapnak olyan zsákokat, amelyekbe a zöldhulladékot gyűjthetik. Kérték a szolgáltatótól, de nem kapták meg, pedig csak ilyenben szállítják el a lehullott leveleket. Szabó József önkormányzati képviselő elmondta: a lakók kérhetnek konténert a lomtalanításhoz, ezzel enyhíteni lehet a szemét felhalmozási problémát. Balla László alpolgármester hozzátette, hogy a város jövőre vásárolni tervez egy járművet, ami ezt rendszeresen összegyűjti majd. Erre azért van szükség, mert pillanatnyilag a szolgáltató nem tudja megoldani az elszállítást. 

Azt is többen megemlítették, hogy a Bankfalu végén a főút éles kanyarba és útkereszteződésbe hajlik, ami nagyon balesetveszélyes, több ütközés is volt már ott, szükség lenne a forgalomszabályozásra. Balla László erre válaszolva elmondta, hogy az önkormányzat segítséget nyújt abban, hogy a becsatlakozó út végére egy olyan tükröt helyezzenek ki, amely segít abban, hogy mindkét irányból látható legyen a forgalom.


Fotó: Fantoly Márton
         

Kövessen minket a Facebookon is!