Dr. Ónodi Izabella 2022. február 25. 08:00

Példaértékű famentés és -telepítés a Petőfi-lakótelepen

Példaértékű famentés és -telepítés a Petőfi-lakótelepen
Mint arról korábban már beszámoltunk, idén teljeskörűen megújul a Petőfi-lakótelep faállománya. A tervezett munkálatok a szakma összefogásával és a lakosság bevonásával valósulnak meg. Ez a példaértékű kezdeményezés egy folyamat kezdete, aminek a tapasztalatait – tudtuk meg Nagy Ágnes főkertésztől – a későbbiekben Kiskunfélegyháza többi városrészében is alkalmazni fogják.



– A mintegy 40 éves lakótelepen mindeddig nem volt lehetőség egy igazán egységes növénytelepítésre a néhány éve elkészült Darvas-téri rekreációs park kivételével. Az épületek köré, járdák mellé az idők során telepítettek ugyan fákat, de ezek állapota pedig – többek között a kedvezőtlen talajadottságok és az ápolási nehézségek miatt – nagyon leromlott. Ahogy a szakemberek fogalmaznak, a fák egy része láthatóan rosszul érzi magát a kedvezőtlen körülmények között, a gyors elöregedés jeleit mutatják – magyarázta a kialakult helyzetet Horváth Gábor, az érintett terület egyik önkormányzati képviselője.  



Nagy Ágnes főkertész arról számolt be, hogy a munkálatok – ami faápolást és
-telepítést egyaránt tartalmaz – a dr. Holló Lajos utca és az Asztalos János, valamint Holló László utca lakóépületei közötti növényzet felülvizsgálatával megkezdődtek. Január végén megjelölték a megtartásra már nem érdemes fákat, amelyek kivágását február elején meg is kezdték a
Félegyházi Városfenntartó Nonprofit Kft. munkatársai.



– Ezekkel a munkákkal párhuzamosan jelenleg is folyik a megmaradó fák koronájának megszabadítása az elszáradt koronarészektől és a levágott ágak, gallyak darálása, amit a közmunkaprogramban résztvevők a helyszínen végeznek el. Ez az ágdarálék a városfenntartó cég telephelyére kerül, és a többi városi zöld anyaggal együtt mulcsként használjuk fel Félegyháza zöldfelületein. A helyszínen maradt tuskókat a munkák következő szakaszában géppel a talajfelszín alá marják – foglalta össze az aktuális feladatokat a főkertész. 



Eközben az önkormányzat városüzemeltetési osztálya és a közös képviselők között megkezdődött egy átfogó egyeztetés annak érdekében, hogy az egyes lakóközösségek által gondozott zöldfelületek fáira is kiterjedjen a szakmai felülvizsgálat és a szükséges faápolási teendők elvégzése. Ennek jegyében a napokban megbeszélést tartottak az önkormányzat és a lakóközösségek képviselői. Itt az a megállapodás született, hogy a közös képviselők egyeztetnek a lakókkal, majd február végétől egyenként átnézik a területeket és a városüzemeltetési osztály munkatársaival közösen megbeszélik az elvégzendő munkákat.



A tényleges faápolási feladatokat a megegyezést követően, folyamatosan, ütemezetten végzik majd el a városfenntartó cég munkatársai. A munkák eddigi tapasztalatai alapján fontos hangsúlyozni, hogy a Félegyházi Városfenntartó Nonprofit Kft. helyszínen dolgozó munkatársai nem tudnak sem a lakossági észrevételekkel, sem pedig az esetlegesen felmerülő panaszokkal kapcsolatban érdemben tájékoztatást adni, vagy eljárni. Ezért ezúton is arra kérik a lakosságot, hogy észrevételeiket jelezzék a közös képviselőnek, vagy forduljanak a polgármesteri hivatal városüzemeltetési osztályához!



A közös cél egy sokszínű, lakosság- és természetbarát fásítás megvalósítása még ebben az évben. A lakótelepi faállomány megújítása komplex módon történik, azaz magában foglalja a szükséges fakivágásokat, újak telepítését és a megmaradó fák szakszerű ápolását, kezelését is. Az új fák helyét, típusát a most folyó fakivágásokat követően véglegesítik, mivel akkor lesznek felmérhetőek a telepítésre alkalmas területek.



– Néhány éve már folyik a városban a szervezett fapótlás, idén nagyjából 200-250 darab fa ültetését tervezzük, nagyrészt ide, a lakótelepre. A fák között lesznek gyorsan növőek, mint az ostorfa, vagy a keleti platán, lassabban növő, de szép parkfák, mint a kislevelű hárs, ezüsthárs, lepényfa, csörgőfa, japánakác, narancseper, császárfa, mezei juhar, de néhány kevésbé ismert, a helyi adottságokat tűrő fát is szeretnénk beszerezni, így tervben van perzsafa, fekete dió vagy néhány nagytermetű, kevésbé igényes régi magyar gyümölcsfajta ültetése is – tudtuk meg Nagy Ágnestől.



A városüzemeltetési osztály és az itt élők – közös képviselőkön keresztül megnyilvánuló – együtt gondolkodásával kirajzolódó terveket a Félegyházi Városfenntartó Nonprofit Kft.  a parkfenntartási munkái során már kialakított ökologikus szemlélettel fog megalósítani.



A főkertész szerint ez az együttműködés sokat segíthet abban, hogy a Petőfi-lakótelep növényzete az itt élők számára is szerethető, értékelt és értékes, fenntartható, a jövő számára megőrizhető legyen.



Dr. Ónodi Izabella önkormányzati képviselő is érintett körzetének egy részén a példaértékű projektben. Szerinte a közös képviselők szerepe felbecsülhetetlen a hiteles információk eljuttatásában az itt élőkhöz. Ez a személyes tájékoztatás nem csak a lakótelepen folyó munkák megértését segítheti, hanem a cél és az eszközök megismerése révén a fenntartást is – véli a képviselő asszony.
               
Fotó: Fantoly Márton
              

Kövessen minket a Facebookon is!