Helyi hírek 2014. november 7. 16:10

Filmszemle Csoóri Sándor tiszteletére

Filmszemle Csoóri Sándor tiszteletére
A Lakiteleki Népfőiskola, a Szent István Egyetem és a Dunaversitas Egyesület XIV. alkalommal hirdette meg a Közösségi Filmszemléjét, idén: Csoóri Sándor kétszeres Kossuth-díjas magyar költő, esszéíró, prózaíró tiszteletére.







A Szemlének 2014. november 4-e és 7-e között, a Lakitelek Népfőiskola adott otthont. Krónika, kórkép, művelődés, portré és fikciós műsorok és „Híradó tudósítás az Internetre” kategóriákban lehetett nevezni. A felhívásában kiírt határidőig a Kárpát-medencéből 61 alkotás érkezett.

Az előzsűri (2014. október 6-7.) döntése alapján a filmszemle versenyprogramjába 22 alkotás jutott. A zsűri elnöke: Sára Sándor Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, a Magyar Mozgókép Mestere.

A zsűri tagjai: Agócs Sándor költő, szerkesztő; Alexa Károly irodalomtörténész; Apáti Miklós Kölcsey-díjas költő, író, újságíró; Bakos István művelődéskutató; Balogh László a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumának elnöke; Bartók Csaba szerkesztő-rendező; Beke Mihály András író, újságíró, a film.dok fesztivál elnöke; Bíró Zoltán irodalomtörténész, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum főigazgatója; Bolyáki Attila a Tudositok.hu alapítója; Buglya Sándor filmrendező-producer; Csuja László rendező; Dippold Pál író; Dorogi Sándor tanácsadó; Ékes Ilona az ERGO – Európai Regionális Szervezet elnöke; Farkas György rendező, producer; Gálfalvi György író; Gulyás Gyula filmrendező; Kisfaludi-Bak Judit jogász; Kovács Anita szerkesztő, Lánchíd Rádió; Lakatos Iván filmrendező-producer; Mikulás Ferenc stúdióvezető, Kecskemétfilm Kft.; Néző László felelős szerkesztő, Hír TV; Ökrös Csaba felelős szerkesztő, Petőfi Népe; Stefka István a Magyar Hírlap tiszteletbeli főszerkesztője, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jogtudományi Karának címzetes egyetemi docense; Siflis Zoltán Balázs Béla díjas operatőr-rendező, a Magyar Nemzeti Tanács Kulturális Bizottságának elnöke; Tanos Miklós szerkesztő-rendező; Tóth Erzsébet költő, író; Tuba Mariann filmvágó, az MTV Zrt. Produceri Irodavezetője; Zsigmond Attila rendező, operatőr.

Csongrád, Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kiskunmajsa, Nagykőrös, Tiszakécske középiskoláinak különdíjait több mint 300 diák ítélte oda.

A díjakat Sára Sándor, Lezsák Sándor és zsűri tagjai adták át. Lezsák Sándor bejelentette, hogy december közepén közzéteszi a XV. Filmszemle felhívását, valamint a Sára Filmművészeti Tanszék megalakítását.

A Filmszemle 700 eFt-os Fődíját, a „Meszesek” c. alkotás kapta; Rendező: Vargyasi Levente, Sepsiszentgyörgy, Románia. A film rendezője kapta a Herendi Porcelán Manufaktúra Zrt. különdíját is.

A Zsűri 250eFt-os nagydíját és a DUNA TV 100eFt-os különdíját a „A kultúra napszámosa” c. alkotás kapta. Rendező: Zajti Gábor, Budapest

A Zsűri 250eFt-os nagydíját és a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés különdíját „Az Árpád-vonal” c. alkotás kapta. Rendező: Kovács Géza, Ungvár, Ukrajna

A Zsűri 250eFt-os nagydíját a tiszakécskei Dél-alföldi Vitézi Rend és a Béke és Barátság Nyugdíjas Klub által javasolt 25eFt-os különdíjat a „Mert hét életem van, ebből öt ment el…” c. alkotás kapta. Rendező: Hajnal Gergely, Budapest. A Heti Válasz különdíját a film szereplője, Varga Géza kapta.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 300eFt-os különdíját, „Kastély árnyékában” és a „Kós Károly” c. alkotások kapták. Rendező: Csibi László, Székelyudvarhely, Románia

A HÍR TV 100eFt-os különdíját és a Petőfi Népe Lapkiadó 50eFt-os különdíját a „Kastély árnyékában” c. alkotás kapta. Rendező: Csibi László, Székelyudvarhely, Románia.

A Zsűri 150eFt-os különdíját, a KAIROSZ Könyvkiadó 150eFt-os különdíját és a Lánchíd Rádió 100eFt-os különdíját „Az utolsó hadifoglyok? …avagy a könyveknek is megvan a saját sorsuk” c. alkotás kapta. Rendező: Mezősi-Nagy Mariann, Sátoraljaújhely.

A Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum 100 eFt-os különdíját a „’89 – Pesty László” c. alkotás kapta. Rendező: Jaksi Kornél, Budapest

A nagykőrösi Arany János Református Gimnázium, a Kiskunmajsai Dózsa György Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, és a Kiskunfélegyházi Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium által javasolt 25-25-25 eFt-os különdíjat a „Maydan 2.0” c. alkotás kapta. Rendező: K. Debreceni Mihály, Csap, Ukrajna.

A kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium és a csongrádi Batsányi János Gimnázium által javasolt 25-25eFt-os különdíjat a „Csikósok robogón és lóháton” c. alkotás kapta. Rendező: Cséke Zsolt, Debrecen

A nap filmje a „Mert hét életem van, ebből öt ment el…” c. alkotás lett, amely a Kecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium, Szakközép és Alapfokú Művészeti Iskola, és a Tiszakécskei Móricz Zsigmond Gimnázium, Szakképző Iskola, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola által javasolt 25eFt-os különdíját kapta.

Lakitelek, 2014. november 7.

Fotó: MTVA
 

Kövessen minket a Facebookon is!