Tiszaalpár 2022. május 17. 14:00

Csaknem 124 millió forint pályázati forrást fordíthat fejlesztésre a tiszaalpári cég

Csaknem 124 millió forint pályázati forrást fordíthat fejlesztésre a tiszaalpári cég
Technológiai fejlesztésre 123,72 millió forint Európai Uniós és hazai költségvetési forrásokból nyújtott, feltételesen vissza nem térítendő támogatást nyert a tiszaalpári székhelyű B&S Elastic Kft. a Pénzügyminisztérium által meghirdetett Széchenyi Terv Plusz Program keretében, GINOP PLUSZ pályázatával.

Az április végén megtartott projektnyitó rendezvényen Balázs Róbert ügyvezető elmondta: a B&S Elastic Kft. csaknem harminc éve alapított, kizárólag magyar tulajdonú családi vállalkozás, amelynek fő tevékenysége a műszaki gumi és műanyagtermékek gyártása. Ez magában foglalja a gumifeldolgozást – beleértve a fröccs, prés, extrudálási technológiát – valamint saját receptúra alapján gumikeverékek készítését.



A társaság vezetése eddig is folyamatosan fejlesztette a gyártóüzemet és a gyártási technológiát. Ennek eredményeként az elmúlt évtizedben több száz millió forint értékben került sor eszközfejlesztésekre, fröccsöntő üzem és extruder üzem építésére, vizsgálati eszközök beszerzésére, vállalatirányítási rendszer fejlesztésére. Ehhez az Új Széchenyi Terv, a Gazdaságfejlesztési Operatív Program, a Dél-Alföldi Operatív Program és a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program mellett hazai és uniós, valamint saját forrásokat használtak fel. Emellett 2021-ben 150 kWp teljesítményű napelemrendszert telepítettek, ami a cég éves villamos energia felhasználását akár 30 százalékot meghaladó mértékben is csökkentheti. E programok megvalósítása során a társaság a foglalkoztatottak létszámát megduplázta, ma több mint negyven munkatárs számára nyújt hosszabb távon igényes és tartós munkahelyet.



A jelenlegi projekt kapcsán a társaság saját tulajdonú telephelyén komplex fejlesztés valósul meg a gyártott termékek minőségének javítása, a gyártási folyamat hatékonyságának növelése, a versenyképesség javítása érdekében. Ez többek között korszerű gépi eszközök, gumi fröccsöntő gépek beszerzését és termelésbe állítását jelenti, ami lehetővé teszi az elsődlegesen autóipari beszállító partnerek részére gyártott szilikon és gumi alapanyagok feldolgozását. Új gyártási technológia bevezetésével a tömítésgyártás területén a saját anyagával történő végtelenítés eszközbeszerzése valósul meg. A fröccsöntött termékek esetén a kevésbé termelékeny kézi sorjázás helyett egy fagyasztva sorjázó berendezés termelésbe állítása a cél, így évi több millió darab porvédő, távtartógyűrű gazdaságos gyártására nyílik lehetőség.

Egy 3D nyomtató beszerzésével gumiszerű anyagok és mérsékelten hőálló anyagok prototípus darabjainak gazdaságos és gyors előállítása valósulhat meg. A korszerű irányítási rendszer gyakorlati alkalmazását üzletvezetési tanácsadás igénybevételével kívánják tökéletesíteni, a munkatársak számára pedig angol nyelvű képzést valósítanak meg. Mindezen túl infrastrukturális korszerűsítésekre is sor kerül az előreláthatóan 2024. március 4-én lezáruló projekt keretében – foglalta össze az ügyvezető hozzátéve: a fejlesztés eredményeként a B&S Elastic Kft. olyan eszközök birtokába kerül, amelyek felhasználásával a társaság megőrzi munkahelyeit, és hosszabb távon képes lesz kielégíteni a piaci igényeket.

                 

Kövessen minket a Facebookon is!