Tiszaalpár 2024. január 29. 08:00

Csapatépítő disznóvágás a Tiszaalpári Gazdakörnél

Képgaléria
Csapatépítő disznóvágás a Tiszaalpári Gazdakörnél
Az elmúlt év februárjában alakult a Tiszaalpári Gazdakör, negyvennégy taggal. Az első éves jubileumot egy csapatépítő disznóvágással kapcsolták össze, amit a helyi vadásztársaság házánál tartottak.

Együttműködnek a helyi vadászokkal, mégpedig úgy, hogy a vadászok a gazdák földjeit használják. Ezért cserébe a vadásztársaság felajánlotta, hogy bérmentesen használhatja gazdakör a vadászházukat gyűléseik alkalmával. Most a disznóvágásnál is felmerült az, hogy akkor ott lehetne a feldolgozást, a sütést, főzést, étkezést megvalósítani, amibe természetesen beleegyezett a vadásztársaság.

– Másfél évvel ezelőtt, az első traktoros nap alkalmával merült fel a gazdakör alapítása – meséli Győri Péter elnök. – Először egyesületben gondolkodtunk, de az agrárkamara adta az alapötletet, hogy ha gazdakört alapítunk, akkor tudnának bennünket támogatni, így ezt a megoldást választottuk. A gazdakörnek bárki tagja lehet, nem kell neki saját földdel rendelkezni, csak a szándéknak kell meglenni, hogy velünk akar lenni. Van közöttünk olyan tag, akinek nincs földje, de állatai sincsenek, csak a jó szándék vezérelte, hogy közénk állt. A mostani disznóvágás gondolata az elmúlt évi, augusztusban megrendezett traktoros napunkon vetődött fel, ami lehetne egy csapatépítő program. Abban is gondolkodtunk, hogy ki lehetne bővíteni a település lakossága felé is, de első körben csak magunk között valósítottuk meg. Nem kizárt azonban, hogy az elkövetkezendő időben olyat is fogunk szervezni. Erre van példa több gazdakörnél is.

A mostani disznóvágásra nem voltak előre kiosztva a feladatok, csak a böllért tudtuk biztosra, aki nem volt más, mint Papp József. Persze nagyon sokan önként vállaltak feladatokat, húsdarabolást, sütést, főzést és egyéb munkákat. A sertés felbontása után hagymás vér, resztelt máj és pecsenye volt a reggeli, az ebéd pedig orjaleves, sertéspörkölt, hurka és kolbász. A költségeket, amiből a legnagyobb a sertés megvásárlása volt, a gazdakör állta, a többiben nagyon sok az önkéntes vállalás. Szinte mindenki hozott valamit, savanyúságot, kenyeret, fűszereket, zöldségeket, bort, pálinkát, sós és édes süteményt. Így nem olyan nagy volt a költség. Rajtunk múlik, hogy lesz-e folytatása, de bizakodunk, mert a mostaniból ítélve, a kemény mag nagyon aktív. Lehettünk most a hozzátartozókkal és a meghívott vendégekkel együtt, vagy százhúszan. Ami a kimaradt húst illeti, azt egy későbbi gyűlés, vagy gyűlések alkalmával fogjuk megsütni és elfogyasztani – tette hozzá az elnök.

Győri Péter elmondta még, hogy ebben az évben is szeretnék megrendezni az elmúlt évben nagy sikert aratott traktoros fesztivált, augusztusban. Ez nemcsak felvonulás, de ügyességi, erőhúzó és többfajta traktoros próba. A jövővel kapcsolatban vannak elképzeléseik, például az értékesítéssel, de ez viszonylag lassú folyamat. Felvetődött például az, hogy Gyermelyre tudnának szállítani búzát és rozst, de az is egy későbbi feladat, amiből a közösség tudna hasznot húzni. Egyelőre azonban még csak ott tartanak, hogy elég az, hogy ha rendszeresen összejönnek, a tapasztalataikat kicserélik, vendégeket hívnak szakmai konzultációkra. Nem az anyagi haszonszerzés az elsődleges céljuk, hanem az, hogy jól érezzék együtt magukat. Ez az első disznóvágás is ezt a célt szolgálta.
                          

Kövessen minket a Facebookon is!