Bugac 2022. június 25. 08:00

Megnyitotta kapuit a Bugaci Értéktár az Öregcsárda mellett

Képgaléria
Megnyitotta kapuit a Bugaci Értéktár az Öregcsárda mellett
Június 20-án, hétfőn nyitotta meg kapuit az újonnan berendezett Bugaci Értéktár, amely többek között az egykori Helytörténeti Gyűjteményt is magába foglalja.

A megnyitó kezdetén Kovács Nóra, Néma Ramóna és Szűcs Rita szavaltak. Ezt követően Kengyel-Virág Veronika, az értéktár bizottság elnöke mesélt arról, hogyan jött létre a kiállítás és milyen belső terek alkotják azt. A megvalósításhoz nagyban hozzájárult a Hungarikum pályázat. Mindemellett a tárlat anyagának alapját a 20 évvel ezelőtt átadott bugaci Helytörténeti Gyűjtemény adja, amely az értéktárban újra rendezve és helyi értékekkel kiegészítve várja a látogatókat. A tárlat öt helyiségre tagolódik, és minden teremnek megvan a saját elnevezése, amely a benne található eszközökre utal valamilyen formában. Ilyen például a Stelázsi, ahol korabeli konyhai eszközöket vehetnek szemügyre a látogatók. A Fészer, ahová eleink mezőgazdasági munkaeszközei kerültek. A Sifonér, amely a régi tisztaszobáknak állít emléket. A negyedik terem neve Rangosok. Mégpedig azért, mert itt kaptak helyet azoknak az embereknek az emléktárgyai, akikre méltán büszkék a bugaciak. A Fonó elnevezésű teremben pedig régi képek, iratok mesélnek Bugac történelméről.

Veronikától Szabó László, Bugac polgármestere vette át a szót. Beszédében kiemelt szerepet tulajdonított Lezsák Sándornak, Bács-Kiskun megye 4. választókerület képviselőjének, a Magyar Országgyűlés alelnökének, aki életre hívta a Hungarikum mozgalmat és a Hungarikum Bizottságnak, akiknek a felhívására az ország minden szegletében alakultak helyi értéktárak, beleértve a legkisebb településeket is. Az értéktár bizottságok sokat segítenek abban, hogy megtalálják a települések a saját értékeiket és megőrizzék azokat. Köszönetét fejezte ki továbbá azoknak, akik összegyűjtötték a 20 évvel ezelőtti helytörténeti gyűjteményt és a helyi értéktár bizottságnak, akik berendezték a kiállítást.

Az ünnepségen közreműködött a bugaci Kálmán Lajos Népdalkör és Citerazenekar. A rendezvény végén pedig a vendégeket állófogadással köszöntötték és felvágták az Értéktár szülinapi tortáját.

T. L.

                     

Kövessen minket a Facebookon is!