Bugac 2022. augusztus 4. 12:00 Forrás: MTI

Látványosságok, lovas vetélkedők, előadások az idei Kurultajon

Látványosságok, lovas vetélkedők, előadások az idei Kurultajon
Mintegy 200 ezer látogatót várnak az idei, hetedik Kurultajra, a Magyar Törzsi Gyűlésre – adta hírül az MTI.

Borítókép: Magyar-Turán Szövetség

Hagyományőrző látványosságokkal, lovas vetélkedőkkel, ismeretterjesztő előadásokkal és kiállítással, valamint koncertekkel várja idén a Kurultaj, Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvénye augusztus 12. és 14. között az érdeklődőket Bugacon. A szervező Magyar-Turán Szövetség közleménye szerint 200 ezer látogatót várnak az idei, hetedik Kurultajra, a Magyar Törzsi Gyűlésre.

2007-ben Bíró András Zsoltnak, a Magyar Természettudományi Múzeum antropológus-humánbiológus kutatójának kezdeményezésére szervezték meg az első modern kori Kurultajt, amely mára a lovasnomád múlttal rendelkező nemzetek összetartozásának és rokonságának legnagyobb közös ünnepévé nőtte ki magát. Az idén 15 éves Magyar Törzsi Gyűlésen minden hun, türk eredettel vagy eredettudattal rendelkező rokonnép részt vesz, hogy együtt állítsanak méltó emléket a sztyeppei lovasnomád kultúrának és a nagy ősöknek, köztük Attila és Árpád vezérnek, Karcig batirnak vagy Amir Timurnak. A Bugacon tartott rendezvényen a Kárpát-medencei magyarság szervezetei mellett 27 nemzet miniszteri szintű delegációja is részt vesz.

A háromnapos programsorozaton látható lesz a világ legjobb lovasíjászainak bemutatója, nomád és lándzsás lovasharc, solymászat és agarászat, felelevenednek az ősi erőpróbák, de a bothúzó és az övbirkózó nemzeti bajnokság is a Magyar Törzsi Gyűlés keretein belül zajlik majd. A Kurultaj egyik fő látványossága a grandiózus nomád vonulás lesz: csaknem ezer harcos mellett nők és gyerekek, valamint haszonállatok vonulnak fel a lovasnomád hagyományok szerint korhű öltözékben és felszerelésben. A rendezvényre felépül egy hatalmas, több mint száz jurtából álló nomád szállás is, amely hűen érzékelteti a honfoglalás korát.

A hadi programok, kulturális- és sportesemények mellett a nagy előadósátorban a magyar őstörténetről és a lovas-nomád civilizációról szóló tudományos-ismeretterjesztő előadásokon is részt vehetnek a látogatók elismert történészek, antropológusok, genetikusok, régészek és etnográfusok tolmácsolásában.

A kiállításokon láthatóak lesznek a szarmata, avar, hun és legfőképpen a honfoglaló magyar nép régészeti és antropológiai kincsei, a világ legnagyobb szétszedhető Atilláról elnevezett jurtájában pedig a Magyar Természettudományi Múzeum közreműködésével létrehozott hun tárlatot nézhetik meg az érdeklődők. Ennek ékessége egy életnagyságú, makett lovon ülő, régészeti leletek alapján rekonstruált, felfegyverzett hun harcos alakja lesz.
                        

Kövessen minket a Facebookon is!