Bugac 2022. augusztus 12. 08:00

Bugacon tartják a Kecskeméti Kisvasút Napját

Bugacon tartják a Kecskeméti Kisvasút Napját
A régebb óta fiatalok még emlékeznek a külvilágot a kis településekkel, városokkal összekötő kisvasútra. Olyan volt, mint a köldökzsinór, hiszen a tanyákon élőknek szinte nem volt más lehetőségük arra, hogy eljussanak akár még csak piacra is. A világ sokat változott, mára már gyomvonal lett a kisvasút nyomvonala sok helyen. Vannak viszont lelkes és elhivatott értékmentők, akik számára fontos, hogy megmaradjon az emlék, az élmény, felelevenítik a kisvasút történetét.

Augusztus 13-án, szombaton a Kecskeméti Kisvasút Napjára várják az érdeklődőket Bugacra, ahol a gyülekező és a 10 órakor kezdődő megnyitó után számos programon vehetnek részt az érdeklődők. Többek között kipróbálhatják a kézihajtányozást, utazhatnak motoros hajtányon, illetve menetrend szerinti hajtányjárattal is. A délután folyamán felvonulás, éjszaka pedig vadles, éjjeli hajtányozás és hullócsillagnézés kínál különleges élményt a bugaci pusztában.

A hajtányokra csak teljes árú jegy váltható, azonban két 13 éven aluli gyermek egy jeggyel utazhat, amennyiben egymás mellet ülve csak egyetlen ülőhelyet foglalnak el. A szülő ölében utazó legfeljebb 6 éves gyermek díjmentesen utazhat. Poggyászként egyetlen kisebb hátizsák vagy táska szállítható, amely az utas ölében elfér.

A saját hajtánnyal rendelkezők a forgalom függvényében mindhárom napon használhatják a pályát az üzemvezetővel egyeztetett menetvonalon. A kisvasút napja egybeesik a Kurultáj rendezvényével, amit a térség legnagyobb eseményei között tartanak számon. Számolni kell tehát a tömeggel.

Rendkívül fontos információ, hogy a hajtányozóktól és a vendégektől egyaránt különleges figyelmet igényel a program, hiszen a járművek bármely irányból érkezhetnek, egymás után kis időkülönbséggel,  akár több is. Tehát, az esetleges balesetek elkerülése végett szigorúan be kall tartani a szabályokat!
Ezek a járművek, a hajtányok kisebbek, mint a régi mozdonyvontatású szerelvények voltak, a vasúti átjárókon való áthaladás szabályai azonban változatlanok.

A vasútüzem vezetése kéri az arra közlekedőket, hogy a KRESZ szabályait tartsák be:

• A vasúti átjárót csak fokozott óvatossággal szabad megközelíteni!

• Vasúti átjáróban és közvetlenül a vasúti átjáró előtt tilos előzni.

• A vasúti átjáró előtt meg kell állni, ha bármely irányból vasúti jármű közeledik.

• A jelzőőr vagy a polgárőr jelzőtárcsával vagy feltartott, vagy vasúti átjárónál az úttesten állványra helyezett  piros fényű lámpával adott jelzésére meg kell állni.

• A vasúti átjárón csak folyamatosan, azaz megállás nélkül, legalább 5 kilométer/óra átlagsebességgel szabad áthaladni.

• Biztosítatlan vasúti átjáróra járművel csak abban az esetben szabad ráhajtani, ha a vezetője meggyőződött arról, hogy az átjáró felé vasúti jármű egyik irányból sem közeledik, és a folyamatos áthaladásra lehetőség van.

• Vasúti pályán (vasúti átjárón vagy más kiépített átkelőhelyen) a gyalogos csak akkor haladhat át, ha meggyőződött arról, hogy vasúti jármű nem közeledik.

• Tilos megállni vasúti átjáróban és attól számított 30 méter távolságon belül, valamint vasúti pályán és ezekhez olyan közel, hogy a jármű a vasúti jármű közlekedését akadályozza.

Részletekért kattintson: https://kecskemetikisvasut.hu/hajtanypalya/
                      

Kövessen minket a Facebookon is!