Dr. Ónodi Izabella 2022. augusztus 11. 14:00

Félegyházi ajándék Korondnak – Felavatták Petőfi mellszobrát

Félegyházi ajándék Korondnak – Felavatták Petőfi mellszobrát
Idén XVI. alkalommal szervezték meg a Fúvószenekarok Találkozóját Korondon. Ez alkalommal, augusztus 7-én avatták fel azt a Hunyadi László szobrászművész által készített Petőfi-mellszobrot, amit Kiskunfélegyháza a testvérvárosi kapcsolat megerősítésének szándékával ajándékozott a településnek. Az eseményen dr. Ónodi Izabella önkormányzati képviselő, Isán András és felesége, valamint dr. Tarjányi József és felesége képviselték a várost.



A látogatásról a képviselő asszony elmondta, hogy számos testvértelepülés küldöttei voltak jelen a találkozón, amit tartalmas program és szíves vendéglátás jellemzett. Ott tartózkodásuk során meglátogatták Orbán Balázs sírhelyét, megtekintették a Mini Erdély Parkot, jártak Tamási Áron szülőházánál és sírhelyénél Farkaslakán. Sófalvi Árpáddal – akinek a kálváriánál álló székelykaput köszönheti Félegyháza –, a Jézus Szíve Kilátóhoz kirándultak, Illés Sándor a fazekasság rejtelmeibe vezette be őket, és jártak a korondi hegyekbe szervezett szekeres túráiról híres Tófalvi Albertnél is. Dr. Ónodi Izabella elmondta azt is, hogy székelyföldi születése miatt különösen közel érzi magához az erdélyi testvértelepülést, ahol 2014-ben járt első ízben Félegyháza képviseletében, majd a Sörfesztiválon mélyítették el barátságukat az idei Petőfi-emlékfutásra érkező korondi delegáció tagjaival.  



Augusztusi kint tartózkodásuk harmadik napján, vasárnap, a szentmisét követően avatták fel a korondi szakközépiskola előtti téren a félegyházi ajándékként érkezett, Petőfi Sándort ábrázoló, bronzból készült mellszobrot. Az alkotásról Katona Mihály polgármester köszöntő beszédében azt mondta, hogy az eddigieknél is szorosabbra fűzi a két település közötti testvérvárosi kapcsolatot, és segít a korondiaknak a költő emlékének ápolásában.



Dr. Ónodi Izabella a kiskunfélegyháziak üdvözletét e szavakkal tolmácsolta az átadó ünnepségen:
– Korondi barátaink többek között a leghíresebb anyagformálók, mint azt az egész világon ismert kezük munkája is bizonyítja. A mi kiskunfélegyházi Petőfi Sándorunk pedig az egyik leghíresebb szóformáló, akinek gondolatai több tucat nyelvre lefordítva meghódították az egész világot. Ámde formálni nemcsak az anyagot és a szavakat lehet, hanem az emberi kapcsolatokat, a határokon átívelő határtalan barátságot is. Ennek a formálásnak azonban reményeim szerint sohasem lesz vége. Ez nem egy korondi kerámia, ami el tudja nyerni végleges formáját, vagy egy Petőfi vers, amit a költő befejezett és úgy él tovább. A barátság formálása mindig újabb és újabb alakot ölt, mindig újabb és újabb erőfeszítéseket kíván. Legyen hát ilyen megújuló és örökké formálódó kötelék Korond és Kiskunfélegyháza között!



Dr. Tarjányi József, a kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Emlékbizottság elnöke az ajándékról elmondta, hogy a marosvásárhelyi Hunyadi László szobrászművész munkája. A Magyar Örökség-díjas és Kiskunfélegyháza Petőfi-emlékérmével kitüntetett szobrászművésznek is sokéves kapcsolata volt Koronddal, hiszen a marosvásárhelyi népművészeti iskola oktatójaként rendszeresen járta a Sóvidéket, közvetlen kapcsolatot alakított ki és ápolt a fazekas családokkal. Dr. Tarjányi József kutatómunkája során világszerte feltérképezte a Petőfi-szobrokat, és összesen 415 szobrot talált a világ különböző részein. Így a Korondon felavatott lett a 416-ik. Az ünnepségen jelen volt a ma már 89 éves Hunyadi László szobrászművész is, aki – mint mondta –, örömmel értesült róla, hogy Korondra került az általa készített Petőfi Sándor-mellszobor egyik változata. A szoboravatási ünnepség koszorúzással és a helyi lelkészek áldásával zárult.



Ezt követően megnyitották a XVI. fúvóstalálkozót, amelyen idén hét zenekar vett részt, közöttük a házigazdák felnőtt és gyermekzenekara is színpadra lépett.

– A képviselőkkel beszélgetve örömmel tapasztaltam, hogy Korond a Sóvidék egyik legdinamikusabban fejlődő települése. Jelenleg is három jelentős pályázatuk vár kivitelezésre, aminek köszönhetően megújul az egészségház és a mentállomás, korszerűsödik az általános iskola, és aszfaltos út épül Pálpataka felé. A Korond községhez tartozó területek közül Fenyőkút felé már szilárd útburkolaton lehet eljutni. Nem csoda, hogy Katona Mihály polgármester munkásságát Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba külön dicsérettel illette az ünnepség nyitóbeszédében, ahogy Bíró Barna Botond alelnök is elismerően nyilatkozott a méltán ismert és elismert település fejlődéséről. Külön öröm számomra, hogy az első női képviselő is megjelent a korondi képviselő-testület tagjai között Imre Anna személyében, akinek ezúton is sok sikert kívánok munkájához – tette hozzá dr. Ónodi Izabella.
                 

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Petőfi-emlékévek