Bugac 2022. augusztus 17. 08:00

Kisvasút-nap és Hajtányparádé volt Bugacon

Kisvasút-nap és Hajtányparádé volt Bugacon
Kecskeméti Kisvasút Nap és Hajtányparádé volt a mögöttünk hagyott hétvégén, Bugacon. A nagy népszerűségnek örvendő eseményre sokan voltak idén is kíváncsiak: kicsik és nagyon szívesen próbálták ki a kézi és motoros hajtányokat, amelyek Bugacon és környékén közlekedtek az esemény alkalmából.



A megjelenteket Kékesi Márton, a hajtánypálya üzemvezetője és Nagy József, a Vasúttörténeti Alapítvány titkára köszöntötte. Nagy József nyugdíjas vasutas köszöntőjében hangsúlyozta, hogy éveken át, 1983 óta szervezték a kisvasúti napokat. Ma már Kékesi Mártonnak köszönhetően folytatódhat a hagyományos sorozat, ezúttal a hajtányok főszereplésével.



Kékesi Márton elmondta, nagyon nagy ajándék, hogy idáig jutott az ügy. Hozzátette: a változó világgal a vasút nem mindig tudta felvenni a lépést, de úgy gondolja, hogy most új lendületet vettek és szakmai alapokra helyezve szeretnék a kisvasutat új életre kelteni. Ezt természetesen nem az egyik pillanatról a másikra fogják tudni megvalósítani, nem sok pénzt belepumpálva, hirtelen. A mai igényeknek megfelelően képzelik el, úgy, hogy a kisvasút minél takarékosabb és ésszerűbb keretek közötti üzemelhessen. A hajtányközlekedéssel kezdik, majd ennek a sportolási, turisztikai lehetőségeit kihasználva igyekeznek továbblépni, amennyiben erre igény mutatkozik.



Az eseményen megjelent Lezsák Sándor, a választókörzet parlamenti képviselője is, aki beszédében hangsúlyozta, hogy a bugaci kisvasút ügye mindig is fontos pont volt a munkája során. Örömmel tapasztalta, hogy most valóban egy új erő jelent meg, és bízik benne, hogy az a kudarc, amit ő érez a kisvasút ügyével kapcsolatosan, most megoldódhat. Úgy érzi, hogy elindult egy olyan gondolkodás, ami most még valóságon kívülinek tűnhet, de sikerülnie kell. A szakembereket támogatta arról, hogy minden olyan lehetőséget megtalálnak, ami azt segíti, hogy újra működhessen ez a turisztikai attrakció.



A nap folyamán menetrend szerinti közlekedésre a vártnál nagyobb volt az érdeklődés, sőt, még a naplemente után sem hagyott alább: éjszakai, csillagnéző járat is indult aznap. Idén Németországból és Lengyelországból is érkeztek hajtányos csoportok Bugacra.

Z. A.

              

Kövessen minket a Facebookon is!