Helyi hírek 2022. október 21. 12:00

Talpra magyar! – avagy Petőfi életútját bemutató barangolós játék

Képgaléria
Talpra magyar! – avagy Petőfi életútját bemutató barangolós játék
Talpra magyar! elnevezéssel barangolós, városfelfedező játékra invitálják Bács-Kiskun megye lakosait a Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódóan. A kezdeményezéshez szívesen csatlakozott a Neumann János Egyetem is, aminek rektora, dr. habil. Fülöp Tamás október 20-án, a Kiskunfélegyházi Szent Benedek PG Két Tanítási Nyelvű Technikum és Kollégium diákjainak és a média munkatársainak ismertette a játék lényegét és feltételeit.

A Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár Hattyúház termében tartott eseményre ellátogatott Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke és Bánföldi Szilárd színművész is, aki az emlékévben Petőfi XXI. századi alakját személyesíti meg.

– Körülbelül négy évvel ezelőtt vetődött fel a gondolat, hogy Petőfi Sándor 200. születésnapja alkalmából tisztelettel emlékezzünk meg a hazafias költő életéről. Azt szeretnénk elérni, hogy 2022/2023-as években mindenki találkozzon –korosztálytól függetlenül – Petőfi költészetével. Az ő élete minta volt, hiszen a 26 éve alatt számos maradandót alkotott. Csupán hét év alatt írta meg 700 darab versét, ami fennmaradt az utókornak. Ezek a művek a mai napig élvezhetők, érthetők mindenki számára, hiszen szerelemről, évszakokról, természetről, a hazaszeretetről és még megannyi más, ma is aktuális dolgokról szólnak.

A megyei önkormányzat munkatársaiban megfogalmazódott egy gondolat arra vonatkozóan, hogy életre hívják a költőt egy élő személyben. Focis zsargonnal élve, leigazoltuk Bánföldi Szilárdot, aki a közösségi felületeken aktívan jelen van előadásaival, verseléseivel. Azt szeretném kérni tőletek, hogy mutassátok meg ezeket az előadásokat a kortársaknak is, hogy ők is találkozzanak a költő életútjával és költeményeivel – intézte szavait Rideg László az ifjúsághoz.

– Nem volt kérdés számunkra, hogy az egyetem is csatlakozik a Petőfi-emlékév programsorozatához. Nemcsak azért, mert Bács-Kiskun megye egyik felsőoktatási intézménye vagyunk, hanem azért is, mert hallgatóink nagy része a megyéhez kötődik. Hiszem azt, hogy feladatunk van abban, hogy ezt a közös kulturális örökséget együtt gondozzuk. Egyetemünk könyvtára és információs központja egy nagyon gazdag programsorozattal készült. Például a héten kedden egy rendhagyó irodalomórával indítottuk útjára ezt egyetemen belül a programsorozatot, ahol kiállítással és irodalomelméleti előadással is megelevenítettük Petőfi életútját. Szeretnénk más programokkal is készülni: illusztrátori pályázatot hirdetünk, amelyen belül egy-egy vershez, vagy annak részletéhez kérünk majd rajzokat, grafikákat. A beérkezett műveket szakértő zsűri bírálja majd el és a legjobbakból kiállítást is szeretnénk szervezni. Készülünk egy fotó- és videópályázattal is Mit jelent ma számunkra Petőfi címmel.

Néhány szóban dr. habil. Fülöp Tamás ismertette a Talpra magyar! játék lényegét: – Ez egy óriási lehetőség számunkra, hogy az egyetem olyan intézményekkel, a megyében található gyűjteményekkel, közművelődési intézményekkel erősítheti a kapcsolatát, ahol valamilyen Petőfi-emlékhely található. Szeretnénk megmozdítani, barangolásra biztatni a megyében lakókat.

A játék menete a következő: A barangolás állomásait érintve a költő életének meghatározó helyszíneit felkeresve pecséteket gyűjthetünk egy füzetbe. Ezeket az alábbi helyszíneken kaphatjuk meg:

Petrovics Mészárszék (Kislak) – 6087 Dunavecse
János Vitéz Látogatóközpont – 6200 Kiskőrös
Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár (Hattyúház) – 6100 Kiskunfélegyháza
Virágh-kúria – Helytörténeti Gyűjtemény – 6090 Kunszentmiklós
Szalkszentmártoni Petőfi Sándor Emlékkiállítás – 6086 Szalkszentmárton

Amennyiben mind az öt pecsét megvan, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat (6000 Kecskemét, Deák Ferenc-tér 3.) címére kell visszaküldeni. A beküldők között értékes ajándékokat sorsolnak majd ki. Beküldési határidő: 2023. március 20.

A tájékoztatót Bánföldi Szilárd Petőfi Sándor: Egy estém otthon című versének szavalatával zárta.

V. B.
                
Fotó: Fantoly Márton  
                        

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Petőfi-emlékévek