Dr. Ónodi Izabella 2022. november 23. 14:00

​​​​​​​ Betűbölcsi – November, a szájápolás hónapja

Képgaléria
​​​​​​​ Betűbölcsi – November, a szájápolás hónapja
November, a szájápolás hónapja címmel tartott előadást dr. Ónodi Izabella fogorvos a november 22-i Betűbölcsi programján. A Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár kéthetente megrendezett eseményére ezúttal is sokan ellátogattak és hasznos tanácsokkal gazdagodtak a tej és maradandó fogak ápolásáról, valamint az esetleges balesetek kezelési módjáról.

Izabella elmondta, hogy a fogak rendszeres ápolását már azok kibújása előtt el kell kezdeni. Ez azt jelenti, hogy már a csecsemők esetében is tehetünk a későbbi szuvasodás ellen. Erre gyakorlati tanácsként azt javasolta, hogy a táplálás után az anyuka egy steril gézlappal törölje körbe a baba szájüregét, hiszen az anyatej és a tápszer is tartalmaz cukrot, ami láthatatlanul károsíthatja a leendő fogakat. Ha észreveszi a szülő, hogy a már kibújt fog szuvas, mindenképpen forduljanak orvoshoz, mert az időben kezelt elváltozás kevesebb kellemetlenséggel, és nem utolsó sorban fájdalommal jár. Izabella a tejfogak megjelenése után pedig rendszeres orvosi ellenőrzést javasol, még akkor is, ha éppen nincsen panasz. Ezzel hozzá tudjuk szoktatni a gyermekeinket ahhoz, hogy időben kezeltessék a megjelenő elváltozásokat. A fogváltás időszakára megítélése szerint még nagyobb hangsúlyt kell fektetni, mivel a tejfogakban megjelenő szuvasodás a baktériumok miatt átterjedhet a maradandó fogakra is.

Szó esett a genetikai tényezőkről is, amik esetlegesen negatívan befolyásolhatják a fogsor állapotát, színét, ellenállóképességét. Ezeket kivédeni nem tudjuk, de helyes táplálkozással és precíz fogmosással sokat tehetünk ellenük. Ehhez kapcsolódóan az előadó kitért arra is, hogy az egészséges fogak érdekében nem kell feltétlenül megvonni a cukros ételek, italok, csokik fogyasztását gyermekeinktől, de érdemes őket megtanítani arra, hogy utána – ha tehetik – mossanak alaposan fogat a korosztálynak megfelelő fogkrémmel, vagy legalább öblítsék ki a szájukat tiszta vízzel. A fogmosás mellett javallott a fogselyem használata is, amivel az apró ételdarabok is eltávolíthatók a fogközökből.

Az előadás végén a kicsi fogait érintő balesetekkel kapcsolatban tették fel a legtöbb kérdést a szülők. A szakember elmondta: a legnagyobb odafigyelés mellett is megsérülhetnek, letörhetnek a fogak. Ezekkel legtöbbször nincs további teendő, de azért egy szakorvosi ellenőrzés nem árthat.

Az összejövetel végén a jelenlévők közösen elfogyasztották Izabella és a tündéri szépségű kislánya, Rózsa ajándékaként az egészséges, gyümölcsökből és zöldségekből álló tízórait.

V. B.
               

Kövessen minket a Facebookon is!