Bugac 2023. január 19. 10:00 Forrás: Magyar Turán Szövetség

Ismét lesz Ősök Napja Bugacon

Ismét lesz Ősök Napja Bugacon
Idén augusztus 4-én, 5-én és 6-án rendezi meg a VII. Ősök Napját Bugacon a Magyar Turán Alapítvány által életre hívott Magyar Turán Szövetség.

Borítókép: Magyar Turán Szövetség

Az Ősök Napja, a Kurultáj mellett a Kárpát-medencei magyarság legnagyobb közös hagyományőrző ünnepe, ahol több mint száz hagyományőrző csapat és a Kárpát-medence minden vidékéről ide érkező magyar közösségek együtt ünnepelnek, méltósággal emlékeznek nagy közös őseikre. A magyar társadalmi élet és ünneprend egyik régi hiányossága és adóssága, hogy nem volt egy olyan ünnepünk, amikor a magyarság legnagyobb valós őseiről és az ő történelemformáló szerepükről közösen, méltósággal emlékezhessen meg együtt az egész magyar nemzet.

Az Ősök Napja ünnepség 2011 óta kétévente, minden augusztusban méltó emléket állít Atilla hun nagyfejedelemnek, Árpád vezérlő nagyfejedelemnek, a hun, avar és honfoglaló magyar ősöknek, tiszteleg a honmegtartó pozsonyi csata hősei, és minden időkben a hazáért életüket áldozó magyar hősök emléke előtt.

A rendezvény idén augusztus első hétvégéjén valósul meg, amelynek főpróbái a résztvevő csapatok részére már augusztus 3-án, csütörtökön elkezdődnek. A nagy nomád szállásra (jurtatábor) saját jurtával érkezők számára (ingyenesen) augusztus 1-jétől nyílik meg a tábor. A nagyközönség részére augusztus  3-án, csütörtök délutántól nyílik meg a sátortábor (kemping). A nagyszabású hagyományos kézműves vásár augusztus 4-én, péntek déltől nyitja kapuit, a rendezvény programjai ugyanezen a napon 14 órától kezdődnek.

A Kárpát-medence legnagyobb hagyományőrző ünnepségén nomád seregszemle, harci bemutatók, nomád vonulás, lovasversenyek és lovas vetélkedők, íjászprogramok, hagyományőrző sportviadalok, a magyar-hun-avar örökséget bemutató szakmai kiállítások, népzenei és magyar táltos-zenei programok lesznek. Hatalmas ”Nomád szállás” (jurtatábor) és hadi tábor épül, kézműves bemutatók, nagyszabású kézműves vásár, gyermekprogramok és tudományos ismeretterjesztő előadások alkotják az ünnep fő programelemeit.

További információk és majd a részletes programok folyamatosan olvashatók lesznek a hivatalos honlapon és a Facebook-oldalukon.
                

Kövessen minket a Facebookon is!