Helyi hírek 2023. április 1. 08:00

Az év legjobbjai között a félegyházi katasztrófavédelmi megbízott

Az év legjobbjai között a félegyházi katasztrófavédelmi megbízott
„A mi szakmánkban minden siker a jó együttműködés eredménye” – vallja Baráthné Imre Katalin tűzoltó főhadnagy, aki szakmai feladatainak végrehajtásában nyújtott kiemelkedő, magas színvonalú teljesítménye elismeréseként az Év tisztje címet vehette át nemrégiben. A Kiskunfélegyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság katasztrófavédelmi megbízottját az elismerés kapcsán kérdeztük.

Borítókép: Szőke Péter – BM OKF

Hogyan került erre a pályára?

Tanítói pályám végeztével, 2008-ban jelentkeztem a polgári védelmi kirendeltség főelőadói helyére. Akkor még a polgári védelmi kirendeltség különálló egységként tartozott a katasztrófavédelemhez. 2012-ben integrálódtak a hivatásos tűzoltóságok és a polgári védelmi kirendeltségek, így kerültem a félegyházi tűzoltósághoz. 2011-12-ben elvégeztem a katasztrófavédelmi szervező tiszti szakot a Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság Oktatási Központjában.

Mit csinál pontosan egy katasztrófavédelmi megbízott?

– Elsősorban a polgári védelmi szakterület helyi szintű feladatait látjuk el a járásunk területén. A lakosságvédelem áll a munkánk középpontjában, és ez a munkakör nagyon széleskörű. Részt veszünk például a települések veszélyforrásainak azonosításában, a kockázatbecslési eljárás folyamatában, a veszélyelhárítási tervdokumentációk készítésében. Kapcsolatot ápolunk a polgármesterekkel, segítjük őket védelmi és biztonsági igazgatási és katasztrófavédelmi feladataik ellátásában. Segítségükkel széleskörű adatbázisokat vezetünk, hogy lehetővé tegyük az esetlegesen bajba jutott emberek melegedőhelyre, vagy befogadó helyre való eljuttatását, ellátását, veszélyes övezetből történő kimenekítését. Megszervezzük a különböző veszélyhelyzetek, mint például árvíz miatti kitelepítéseket, befogadásokat. 

Hatósági részfeladatokat látunk el például a kül- és belterületi vízelvezetők, befogadó-, melegedőhelyek állapotának felmérésével, közlekedési kockázati helyszínek, belterületi fák-fasorok állapotának, a lakossági riasztó szirénák működőképességének ellenőrzésével kapcsolatban. Figyelemmel kísérjük az iparbiztonsági szakterület veszélyes anyaggal foglalkozó üzemekkel kapcsolatos eljárásait. A lakosság biztonsága érdekében gyakorlatokat tartunk a Hungary-Meat Kft. veszélyeztető hatásai miatt. Felkészülünk egy ammóniaömlés esetére, ahol együtt gyakorlatozik a város vezetése, a katasztrófavédelem egységei, a rendőrség, a mentőszolgálat, a polgárőrség és nem utolsó sorban a települési polgári védelmi szervezetbe beosztott személyek is.

Mely feladatok érintik közvetlenül is a lakosságot?

– A járáshoz tartozó 6 település mindegyikén megalakultak a köteles polgári védelmi szervezetek. Az ide beosztott civil lakosok képzését, felkészítését is mi szervezzük a polgármesterekkel közösen, sőt, a képzéseken mi magunk is előadásokat tartunk. Részt veszünk a lakosság tájékoztatásában, veszélyhelyzeti ismereteinek bővítésében. A tűzoltósági, iparbiztonsági és polgári védelmi felkészítő, tájékoztató kiadványok rajtunk keresztül jutnak el a polgármesteri hivatalokhoz, közintézményekhez. A Kiskunfélegyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka és jómagam bábaként segédkeztünk a Móra Járási Önkéntes Mentőcsoport megszületésében, közreműködünk a gyakorlatok megszervezésében és lebonyolításában.

Milyen szerepe van a fiatalok megszólításában, képzésében?

– Az ifjúságnevelésben is hangsúlyos szerepet vállalunk, a 25 éves múltra visszatekintő katasztrófavédelmi ifjúsági versenyek szervezésével, lebonyolításával. 2013 óta mentori és koordinátori feladatokat látok el tűzoltóságunkon a katasztrófavédelmi közösségi szolgálattal kapcsolatban. Jöttek már diákok az ifjúsági versenyünkre állomásvezetőnek, mentőcsoport-gyakorlatokra „sérültnek”, és segítettek már a város karácsonyfáját is díszíteni magasból mentő létraszerről.

Milyen kihívásokkal találkozik a mindennapi munka során?

– A legnagyobb kihívások valódi események során érnek, amikor azonnali intézkedésekre van szükség. Legutóbb a háború elől menekülő ukrán emberek elhelyezésével kapcsolatban kaptunk rendkívüli feladatokat. Megfontolt döntéseket kellett hoznunk. A mi szakmánkban minden siker a jó együttműködés eredménye.

És milyen örömteli pillanatok érik?

– Örömteli pillanatokat akkor élek át, amikor látom a munkánk értelmét, eredményét, amikor sikerül segíteni. Például amikor belvíz ellen tanítunk tanyán élő embereket nyúlgátat építeni, vagy amikor az önkéntes segítőcsoportok fogadását szerveztük a dunai árvízhez. Ugyanilyen eredmény az is, amikor sikerül összehozni „egy asztalhoz” minden érdekeltet, aki szükséges egy káresemény elhárításához. A polgári védelmi szervezetbe beosztott civil lakosság felkészítése során számos kérdést kapunk, veszélyhelyzetekkel, lehetséges katasztrófákkal, azok kivédésével kapcsolatban. Jó érzés látni, hogy a képzés végére sikerül új, hasznos információval, tudással ellátni a résztvevőket. Örömmel tölt el a polgármestereink, jegyzőink segítőkészsége, szeretek velük együtt dolgozni. Számukra is legfontosabb a lakosaik védelme, a megelőzés.


Fotó: Szőke Péter – BM OKF

Mit jelent Önnek az Év tisztje elismerés?

– A Kiskunfélegyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka és parancsnok-helyettese terjesztett fel egyetértésben erre az elismerésre. Bár férfiak között dolgozom, érzem a megbecsülést és tiszteletet a mindennapokban is. Jól esik a munkám elismerése, igyekszem részt venni a szakmai napi teendők mellett a tűzoltóság mindennapi feladatainak ellátásában is. A felterjesztést a Kecskeméti Katasztrófavédelmi Kirendeltség és a Bács-Kiskun Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság is támogatta, ami nagyon megtisztelő. Ezúton is köszönöm!

G. E.
              

Kövessen minket a Facebookon is!