Helyi hírek 2023. április 5. 12:00

A helyes madáretetés fontosságára figyelmeztetnek a szakértők

A helyes madáretetés fontosságára figyelmeztetnek a szakértők
A madarak helyes etetésére hívják fel a lakosság figyelmét a szakértők. Tollas barátaink fontos szerepet töltenek be az ökoszisztéma működésében: elpusztítják a kártevő rovarokat, szabályozzák számukat… A nekünk ínséges téli hónapokban úgy viszonozhatjuk ezt a felbecsülhetetlen szolgálatot, hogy szakszerűen, a számukra legideálisabb táplálékhoz segítjük őket. A tél elmúltával azonban fel kell hagyni az etetéssel. Ennek okairól és hátteréről Meizl Ferenc állatvédőt, nyugalmazott iskolaigazgatót kérdeztük.  

Borítókép: fressnapf.hu

– Ebben az időszakban már nem igénylik a madarak a különféle magvak kihelyezését. Ilyenkor kezdenek el költeni a tojók és a fiókákat rovarokkal etetik. Amennyiben a mamák magvakat visznek a kicsinyeknek, azok elpusztulnak. Sajnos még mindig sokan tesznek ki szalonnát, ételmaradékot, péksüteményt, pedig a madarak számára ezek nem megfelelő táplálékok, a fogyasztásukba akár bele is pusztulhatnak. Mivel ugyanis a napokig-hetekig elfogyasztatlanul maradó ételek erjedésnek indulnak, az emésztőrendszerbe kerülve gyomor, vagy bélgyulladást okozhatnak.

– Mi hát a helyes támogatás tavasszal?

Az igazi madárbarát adjon rendszeresen ivó- és fürdővizet minden évszakban! Még nem késő, bár már az odúlakó madarak többsége a fészekrakás időszakában van. Nagyon fontos, hogy a kertünkben kitett odúkból a fészekanyagot távolítsuk el! Azért kell ezt megtenni, mert tetvekkel van tele a legalja, ami veszélyt jelet a fiókákra. Akár a halálukat is okozhatják, mivel kikezdik a bőrüket. Nagyon fontos, hogy mi is a higiéniás szabályok betartásával, kesztyű, maszk felvételével végezzük a munkálatokat! Már ne etessük őket, ugyanis a természetben elegendő táplálékot találnak. Ha valaki mégis szeretne kedveskedni a kis barátainknak, gyümölcsök kihelyezését ajánlom. A legfontosabb tanácsom pedig az, hogy semmiképpen sem szabad zavarni a költési időszakban a madarakat, inkább távolról figyeljük őket és gyönyörködjünk bennük! – hívta fel a figyelmet a szakértő.

V. B. 
                         

Kövessen minket a Facebookon is!