Helyi hírek 2023. április 1. 17:00

Helló, április!

Helló, április!
Tréfásabb megszólításra gondoltam, hisz az első napod a móka, kacagás, a jóindulatú(!) átverések ideje már a 16.századtól, aztán meggondoltam magam. Ki tudja, szeszélyesen viselkedő húgod, a március után milyen kedvedben talállak? Rád mondják, hogy változékony vagy, s ha valakivel a bolondját járatják, mindjárt te jutsz az eszünkbe. Pedig 30 napod annyi mindent tartogat számunkra, hogy alig győzzük kapkodni a fejünket, és figyelemmel kísérni minden mozdulatodat.

Szép hónap vagy, nem véletlenül kaptad Vénuszról a neved, aki még a hadurat, Mars istenét is az ujja köré csavarta. Mi mondjuk még, hogy Szent György hava vagy, tavaszhó, kinyíló hó. Ez utóbbi sem véletlen, hisz az "aperire" latin szó azt jelenti, "megnyitni". Áprily Lajos költő ezért köszönthetett így: "Selymit a barka/már kitakarta, / sárga virágját bontja a som."

Megnyitod a madarak torkát víg énekszóra, a rügyeket fakadásra bírod, a szunnyadó bársonyvirág, krókusz, tulipán, szellőrózsa, primula és társaik teljes pompájában díszítik a kerteket, parkokat, neked köszönhetően.

Nyisd meg az emberek szívét-lelkét bizalomra, szeretetre, segítőkészségre! Segítünk!

Elhozod a bárányfelhős délutánokat, a lassan megérkező gólyákat és fecskéket, a mosolygós napsütéses reggeleket, a zümmögő, álmos méhecskéket.

Csodás fejleményeket ígérsz, ünnepeket.

Emlékezünk Andersen születésnapjára, a meseírókra, a varázslatokra, amik a gyermekkönyvek lapjairól ránk integetnek.

A könyvtárosokra, a könyvekre úgy mindenestül, s azokra, akik szavaikkal megidézik a múltat, a jelenről sem elfeledkezve, s megmutatva az utat a jövőbe. Csoda, hogy mennyi magyar alkotó született a hónapodban, talán nem véletlen. Olvassunk tőlük minél többet: Örkény István, Juhász Gyula, Márai Sándor, Tóth Árpdá, Jékely Zoltán, s a drága József Attila – 11-e, a költészet napja hazánkban. Hallgassunk szép zenéket, táncoljunk, nézzünk jó filmeket, kiránduljunk!

Idén korán meghoztad a húsvétot. 6-án a harangok Rómába mennek, ezzel elkezdődik a nagyhét. Némák a harangok, a csengők, az orgonák, s velük együtt mi is kicsit elcsendesedünk. Várunk. S eljön az örök ünnep, a feltámadás hite.

A te napjaidon az egészség, a füstmentesség, az ápolók is kiemelten előtérbe kerülnek.

Mindenkinek megvan a saját áprilisa, névnap, születésnap, esküvő, első találkozás, utolsó integetés.

Szeretünk téged, vártunk.

Ne okozz nekünk csalódást, és mi is mindent megteszünk, hogy minden napod méltó legyen hozzád és hozzánk.

Szeretettel ölellek.

Salánki Anikó

              

Kövessen minket a Facebookon is!