Dr. Ónodi Izabella 2023. április 6. 13:00

Biztonságosan az éjszakában – városi szülői értekezletet tartottak a könyvtárban

Képgaléria
Biztonságosan az éjszakában – városi szülői értekezletet tartottak a könyvtárban
Biztonságosan az éjszakában címmel szülői kerekasztal-beszélgetést tartottak április 4-én, a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár rendezvénytermében. Az eseményen ifjúságvédelmi szakemberek, szülők, a Kiskunfélegyházi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat képviselői, szórakozóhelyek vezetői és pedagógusok vettek részt azzal a céllal, hogy megvitassák, mit tehetnek annak érdekében, hogy a szórakozni induló fiatalok épségben haza is érjenek. A beszélgetés vezetője Bajzák Andrea ifjúsági referens volt.

Ónodi Árpád, a Rocktár Élőzenei Bázis tulajdonosa a rendezvényen elmondta: klubjában rendszeresen képviselteti magát a rendőrség, sokat téve ezzel a szórakozók biztonságáért. Szeretnének olyan kulturált kikapcsolódási lehetőséget nyújtani, ahol mindenki biztonságban érezheti magát. Elmesélt két konkrét esetet, amikor a mentők segítségét kellett kérniük, mivel a rendezvényre már ittasan érkező fiatalok állapota egyre rosszabbodott. Szerencsére nem történt tragédia, de ez csak a felnőttek lélekjelenlétén múlott. A klubvezető hangsúlyozta, hogy náluk nem vásárolhatnak alkoholos italt a 18 év alattiak, azonban a találékonyságuk nem ismer határokat. Szerinte a szülők, a pedagógusok és a barátok hozzáállása, példamutatása sokat segíthet a minőségi szórakozás választásában. A megbeszélésen Ónodi Árpád tolmácsolta a rendőrség kérését, hogy a szülők és a fiatalokkal foglalkozó szakemberek jelezzék nekik, ha droggal kapcsolatos információk jutnak a tudomásukra, ezzel sokat segíthetnek az értékesítési hálózatok felderítésében.

Dr. Ónodi Izabella saját tapasztalatai alapján a szülők példamutatásának fontosságát hangsúlyozta. Beszámolt arról, hogy az ő családjuk rendszeresen részt vesz közösen olyan zenei fesztiválokon, rendezvényeken, ahol a gyerekeik – többek között – szüleik példáján keresztül megismerkedhetnek a minőségi kikapcsolódás formáival. A képviselő asszony arra buzdította a szülőket, hogy járjanak el közösen ilyen rendezvényekre, így a gyermekeik biztonságban érezhetik magukat és a szülőknek sem kell aggódni a rossz társaság miatt.

Oláh Sándor és felesége üzemeltetik a Story Bar-t. Egy nagyon hasznos eszközzel érkeztek a megbeszélésre. Olyan karkötőt adtak körbe, amire elegendő egy keveset rácsepegtetni az italból, és azonnal kiderül, hogy csempésztek-e bele drogot. Az úgynevezett detektáló karszalagból kettő darabot lehet vásárolni 1500 forintért – hangzott el. A szórakozóhely üzemeltetői hangsúlyozták annak fontosságát, hogy az italukat soha ne hagyják magukra a fiatalok. A vendégek biztonsága érdekében bevett szokás a diszkóban, hogy a pohárszedők ezeket az italokat begyűjtik.

Dr. Bánki-Horváth Mihály, a Közgé – Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikum igazgatóhelyettese jó dolognak tartaná, ha a kisebb utcákat is kamerarendszer figyelné, noha véleménye szerint Kiskunfélegyháza a biztonságosabb városok közé tartozik.

Dr. Kása Zsuzsanna, a Móra Ferenc Gimnázium igazgatónője arra a jelenségre hívta fel a figyelmet, hogy bizonyos cégek úgynevezett after partykat rendeznek az iskola nevével visszaélve. Trükkös megoldásként az intézmény nevébe egy-egy magánhangzót azért kicsillagoznak, hogy ne legyen támadható a jogosulatlan névhasználat. Ezek a bulik azonban rossz fényt vetnek az iskolára, habár semmi közük hozzá. Ezzel Rokolya Csaba, a Kiskunfélegyházi Szent Benedek PG Két Tanítási Nyelvű Technikum és Kollégium igazgatója is egyetértett: ők is tapasztaltak ilyen visszaélést az iskola nevével. Erre reagálva Ónodi Árpád ígéretet tett a vendégeknek, hogy a náluk tartott ilyen jellegű összejövetelek plakátjain a jövőben nem szerepelhet egyik tanintézmény neve sem.

V. B.
              

Kövessen minket a Facebookon is!