Helyi hírek 2023. április 17. 08:00

Bemutatkoznak a leendő elsős tanítók – Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola

Bemutatkoznak a leendő elsős tanítók – Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola
Április az általános iskolás beiratkozás időpontja. Az érintett szülők gondos mérlegelés után választják ki az iskolát, ahol gyermekük elindulhat a tudás felé vezető izgalmas úton, és a pedagógust, aki reményeik szerint szeretettel és türelemmel segíti majd. Cikksorozatunkban a leendő elsős osztályfőnöket mutatjuk be, akiket arra kértünk, hogy osszák meg velünk pedagógusi hitvallásukat. Ezúttal a Platán Utcai Általános Iskola két tanítója vall magáról. 



Horváthné Katona Judit – A jót keresni és kibontakoztatni

– 2000 óta tanítok a Platán Utcai Általános Iskolában. A következő tanévben a leendő 1.a osztály osztályfőnöke leszek. Pályám kezdete óta főleg első-második osztályosokkal foglalkozom. Ez a korosztály áll hozzám a legközelebb, mindig szívügyemnek tekintem tanításukat. Célom, hogy megkönnyítsem nekik az óvodából az iskolába való átmeneti időszakot.

Munkám során fontosnak tartom a családias, szeretetteljes, nyugodt légkör megteremtését, hiszen tudom, hogy a gyerekeknek mennyire kell a biztonság, a nyugalom. Elengedhetetlennek tartom a biztos tudás megalapozását a legkorszerűbb módszerek, eszközök felhasználásával. A tanórákon játékos formában tevékenykedünk, sokat mesélek nekik. Őszintén hiszek abban, hogy minden gyermek tehetséges valamiben. Lehetőséget adok számukra, hogy saját képességeiknek megfelelően fejlődhessenek. Az értelmi képességek fejlesztése mellett nagy hangsúlyt fektetek az érzelmi nevelésre is. Arra törekszem, hogy a gyerekek szeressék meg az iskolát, érezzék jól itt magukat. A tanulás legyen hatékony és örömteli számukra. A hitvallásomat teljes mértékben kifejezi Montgomery idézete: „Mindenkiben van valami jó, csak meg kell találni. Egy tanárnak kötelessége a jót megkeresni és kibontakoztatni.”



Bense Miklósné Anikó – Mindegyik különleges

– 36 éve dolgozom tanítóként. A kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskolában 2019 óta tanítok. A következő tanévben az 1. b osztály osztályfőnöke leszek. A tanítás a hivatásom, amelyben hiszem, hogy erény a türelem, az empátia és a folyamatos pozitív megerősítés. Az első osztályos gyerekek tanítását mindig nagy kihívásnak tekintem. Vallom, hogy a tudás átadása a legfontosabb, és egyben legszebb dolog a világon. Fontosnak tartom, hogy minden gyermekben megtaláljam és kibontakoztassam saját erősségeiket, gyengeségeikben pedig módszertani sokszínűséggel segítsek. Célom a következő tanévben, hogy az iskolába lépő kisgyermekek örömmel érkezzenek minden nap, kiegyensúlyozott légkörben tudják a tudást elsajátítani. Ehhez természetesen a szülői támogatás is szükséges, a kölcsönös bizalmon, tiszteleten alapuló hármas egység, gyermek, szülő, tanító. Kiemelten figyelek rá, hogy óráimon nyugodt, elfogadó légkör legyen. Igyekszem sok mozgással, játékkal, énekkel, mondókával átvezetni a gyerekeket az iskolás létbe, az új ismeretek világába. Fontosnak tartom az írás, olvasás terén az alapkészségek megszilárdítását. A pályán eltöltött 36 év alatt találkoztam kihívásokkal, nehézségekkel, de vallom, hogy egy mosoly, a vidámság, derűlátás és elhivatottság segíthet megoldani mindent. Örömmel és várakozással tekintek a jövőre, a következő tanévre. Szeretettel várom kis elsős tanítványainkat.

„A gyermek olyan, mint egy pillangó a szélben.
Néhány magasabbra tud repülni, mint mások,
de mindegyik a legjobb tudása szerint repül.
Miért is hasonlítanád össze őket?
Mindegyik más. Mindegyik különleges.
Mindegyik gyönyörű.”
(Ismeretlen szerző)

V. B.
                         

Kövessen minket a Facebookon is!