Helyi hírek 2023. április 15. 08:00

Bemutatkoznak a leendő elsős tanítók – Kiskunfélegyházi Dózsa György Általános Iskola

Bemutatkoznak a leendő elsős tanítók – Kiskunfélegyházi Dózsa György Általános Iskola
Április az általános iskolás beiratkozás időpontja. Az érintett szülők gondos mérlegelés után választják ki az iskolát, ahol gyermekük elindulhat a tudás felé vezető izgalmas úton, és a pedagógust, aki reményeik szerint szeretettel és türelemmel segíti majd. Cikksorozatunkban a leendő elsős osztályfőnöket mutatjuk be, akiket arra kértünk, hogy osszák meg velünk pedagógusi hitvallásukat. Ezúttal Dózsa György Általános Iskola két tanítója vall magáról.



Leiz-Vidéki Anett – Játékosan, élménydúsan tanulni

– 2001 óta tanítok a Kiskunfélegyházi Dózsa György Általános Iskolában első és második évfolyamon. Évekig napközis nevelőként dolgoztam, a 2018-as tanévtől osztályfőnöki feladatokat látok el. Két gyermekem van, 11 és 15 évesek. A fiam jelenleg is dózsás, a lányom a múlt évben ballagott el az intézményből. Édesanyaként és pedagógusként is tudtam, hogy jó helyre hozom a gyerekeimet, mert iskolánkban nemcsak tanulmányi előmenetelük, hanem személyiségük pozitív fejlődése is garantált az odafigyelő, szeretetteljes környezetnek köszönhetően.

Pedagógiai munkámban fontosnak tartom a családias, egymást elfogadó, oldott légkör kialakítását, mert ez befolyással van a tanulás folyamatára és eredményességére is. Osztályaim esetében a gyerekekkel közösen kialakított szokás- és szabályrendszer kialakítására törekszem, valamint arra, hogy ennek betartása belső késztetésként jelenjen meg. A tanítási módszereim kiválasztásánál figyelembe veszem a gyermekek életkori sajátosságait, az osztály összetételét, igényeit. Nevelő-oktató munkámban kiemelt célom a gyermekközpontúság, a játékos és élményalapú ismeretszerzés. Tehetséggondozó és felzárkóztató tevékenységem során nagy figyelmet szentelek a gyermekek differenciált oktatásának, segítve őket a képességeik személyre szabott kibontakoztatásában. Már első-második osztályban fontosnak tartom az önállóságra, illetve az önálló tanulásra nevelést, ami megkönnyíti tanítványaim felsőbb osztályokba való átmenetét. Világunkban, mindennapjainkban egyre nagyobb szerepet kapnak a modern technikai eszközök. Az iskolában is elengedhetetlennek tartom ezek használatát. Előszeretettel használom én is ezeket az alkalmazásokat, mert azt látom, hogy a gyerekek nyitottak rá, ezáltal jól motiválhatók a tanítási órákon. Végezetül, kiemelném a szülői házzal, a szülőkkel való kapcsolattartás és együttműködés fontosságát. Együtt gondolkodva, egymást segítve könnyebbek a mindennapok gyermeknek, szülőnek és tanítónak egyaránt. Izgalommal és nagy szeretettel várom a gyermekeket a 2023/2024-es tanévben.



Csanádiné Tarjányi Boglárka – Rám mindig számíthatnak

– Pedagóguspályámat 2004-ben kezdtem. Minden korosztályt tanítottam már, de a szívem a kisiskolásokhoz húz. A kisgyermekek vidámsága, csillapíthatatlan kíváncsisága, mosolygós szeme, szerető, őszinte tekintete a legmeghatározóbb örömforrás mindennapjaimban. Itt vagyok igazán otthon, ez az én hivatásom. Munkám során fontosnak tartom, hogy családias hangulatot, elfogadó légkört, szeretetteljes kapcsolatot teremtsek diákjaimnak. Célom, hogy bizalommal legyenek irántam és érezzék, rám mindig számíthatnak. Hiszem, hogy gyakran többet ér a szónál egy pillantás, egy mosoly, egy kacsintás, egy ölelés, a pozitív megerősítés.

Munkám nélkülözhetetlen eleme a szülőkkel való szoros együttműködés, együtt gondolkodás, hiszen a gyermeknevelés közös feladatunk. Mivel én magam is édesanya vagyok, átéltem az iskolakezdés minden izgalmát. Tudom, mi jár a szülők és gyerekek fejében ebben az időszakban. Meghatározó mérföldkő az iskolába lépés a kisdiákok életében, ezért célom, hogy az iskola és az óvoda közötti átmenetet a gyerekek számára zökkenőmentessé tegyem. Ehhez sok türelem, odafigyelés, idő, játékos foglalkozás, változatos órák szükségesek. Fontosnak tartom, hogy megszerettessem velük az iskolát, megmutassam, hogy a tanulás öröm, a tudás pedig érték. Kiemelt feladatomnak tartom, hogy a rám bízott kisdiákok biztos alapokra tegyenek szert a betűk és számok világában. Arra törekszem, hogy megtaláljam bennük a tehetséget annak érdekében, hogy saját tempójukban, egyéni képességeiknek megfelelően fejlődhessenek. A gyermek legfontosabb tevékenysége a játék, amit tanóráimon is előszeretettel alkalmazok motiválásra, a tanulási kedv felkeltésére. Szívesen énekelek, olvasok meséket és verseket, amelyek fejlesztik a képzeletet, gazdagítják a gyerekek szókincsét. A tanórákon kihasználom a digitális világ adta lehetőségeket az ismeretek körének bővítésére. A tanulás támogatása érdekében rendszeresen használok interaktív felületeket, folyamatosan veszek részt továbbképzéseken, hogy minél változatosabb módszerekkel tegyem hatékonnyá diákjaim számára a tanulási folyamatot. Szeretettel várok minden kis első osztályos diákot osztályomba, iskolánkba!

V. B.
               

Kövessen minket a Facebookon is!