Helyi hírek 2023. május 5. 16:00

Bemutatták Miklya Luzsányi Mónika új könyvét

Képgaléria
Bemutatták Miklya Luzsányi Mónika új könyvét
Miklya Luzsányi Mónika új, tizenhat éven felülieknek ajánlott Vérvonal – Étienne könyve című regénye egy minden képzeletünket felülmúló jövő félelmetes ábrázolása. A műről dr. Luchmann Zsuzsanna irodalomtörténész beszélgetett az íróval május 4-én, a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.

Miklya Luzsányi Mónika könyve a mai valóság visszásságait fiktív elemekkel vegyítő, vérbeli, fordulatos disztópia. A jövőben játszódó mű főhőse Étienne, aki a betolakodóktól védett, technikailag fejlett Kontinensen él. Számára a jóléti társadalom minden kényelme szinte ingyen elérhető egészen addig, míg egy nap meg nem hekkelik az identitását. A fiatal egyetemista fiúval hirtelen nagyot fordul a világ és elsőrendűből kirekesztetté válik és a Kapun kívülre, a Vadonba kerül. Miközben mindenét elveszti és minden összedől benne, szembe kell néznie egykori énjével és brutális cselekedeteivel is.

A beszélgetésből kiderült, hogy a könyv a 2015-ös migránsválság hatására született meg az író fejében. – Ekkor kezdtem azon gondolkodni, hogy mi történik azzal az országgal, amelyik körülzárja magát és nem enged be senkit. Mi történik a társadalommal és hogyan változik, torzul az emberek személyisége, ha magukba zárkóznak. A fejemben felépült egy ilyen világ és Étienne karaktere – fogalmazott Miklya Luzsányi Mónika. Hozzátette azt is, hogy először az Étienne identitását meghekkelő Zahír története állt össze, amelyet a Zahír könyve mutat be.

– Az írók feladata, hogy az olvasókat szembesítsék olyan problémákkal, amiket csak a művészet nyelvén lehet kifejezni. A magyar társadalomban sok veszélyt látok, és ezekre a saját eszközömmel, az írással figyelmeztethetem az olvasókat. Ez egy utálatos könyv, ami utálatos kérdéseket feszeget, fájó pontjainkra tapint. Például azt, hogy kik vagyunk, honnan jöttünk, hogyan maradjunk emberek egy anti-humanista rendszerben – fogalmazott.

A könyvből felolvasott részletekből mindenki számára kiderült, hogy a Kontinensen a katonaállam szabta berendezkedés az irányadó, a szigorú szabályok betartásáról pedig a SaS-ok gondoskodnak. A társadalomban módszeres a gyűlöletkeltés, az egymás ellen uszítás, a messziről érkezettek lenézése. Az emberek az alapján rendeződnek kasztokba, hogy kinek milyen régóta élnek az ősei a földön. Ezen kasztok alapján jut hozzá valaki a fogyasztási cikkekhez és ez alapján vannak különböző jogai. Aki beilleszkedik az jól él, de ehhez el kell felejteni, gondolkodni és érezni. A főszereplő, Étienne mindent megtesz, hogy az uralkodórendszert kiszolgálja, embertelen brutalitással mindenféle erkölcsi aggály nélkül képes embert ölni. – Ahhoz, hogy ebből a világból felébredjen, és kívülről szemlélje a saját társadalmát, minden jogától meg kell fosztani azzal, hogy valaki meghekkeli az identitását. A könyv célja, hogy felhívja az olvasó figyelmét, hogy ne dugja homokba a fejét, hanem gondolkozzon az utálatos kérdéseken, hiszen egy ilyen világban élünk – tette hozzá az író.

G. E.

Fotó: Fantoly Márton  
            

Kövessen minket a Facebookon is!