Dr. Ónodi Izabella 2023. május 14. 12:00

Három év kihagyás után Szivárvány Majálist rendeztek

Képgaléria
Három év kihagyás után Szivárvány Majálist rendeztek
A Kiskunfélegyházi Ifjúsági Fúvószenekar nyitotta meg a VIII. Szivárvány Majálist, május 13-án, szombaton délelőtt. A Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézmény Csanyi úti telephelyén felállított rendezvénysátor akkorra már megtelt, a Covid miatt három évet kellett várni, hogy újra együtt ünnepelhessenek az idősotthonban.

A fúvószenekar kiváló játéka után Csányi József polgármester köszöntötte a megjelenteket. Beszédében hangsúlyozta, hogy ha egy intézménynek lelke van, akkor az mindenki lelkét megmelegíti. Az intézmény angyalainak nevezte a nyugdíjba vonult igazgatót, Gálig Erzsébetet, az Idősekért, Fogyatékosokért és Rászorultakért Alapítvány leköszönt kuratóriumi elnökét, Bozókiné Gabikát, valamint Magyariné Tóth Erika, jelenlegi vezetőt. Úgy fogalmazott, hogy egy hagyomány szerint megtartott rendezvényről van már szó, amely esemény megálmodója Gálig Erzsébet és Bozókiné Gabika.

– Az én korosztályom aggódik a gyermekeinkért és a szüleinkért. Amikor itt körbenézek, akkor önök között a szüleim korú embereket, félegyháziakat látok. Örömmel tölt el, hogy egy ilyen ünnepségre sor kerül, amikor egy napot együtt lehetünk, jól érezhetjük magunkat, kulturális programokat láthatunk. (…) Nagy örömmel tudom önöknek elmondani, hogy szeptember első napján a szomszédban megnyílik a bölcsőde, teljes létszámmal. Az én nagymamám, emlékszem, nagyon szerette a kisgyermekeket, így bízom benne, hogy az itt lakók is örülni fognak a gyerekeknek, akikkel talán jó kapcsolatot is tudnak majd kialakítani.

Dr. Ónodi Izabella, a Művelődési és Szociális Bizottság elnöke beszéde elején minden szorgos, dolgozó kéznek megköszönte, hogy létrejöhetett ez a nap. A folytatásban Szent Péter szavait idézte: – Legyetek mindnyájan egyetértőek, együttérzők, testvérszeretők, könyörületesek, alázatosak, hogy áldást örökölhessetek! Szent Péter szavainál aligha lehetne jobban megfogalmazni az idős, elesett, betegséggel és fogyatékkal élők gondozóinak küldetését. Ők azok a hétköznapi hősök, akik nemcsak öröklik az áldást időtlen idők óta, hanem kezük nyomán áldott pillanatokat, órákat, napokat és éveket szereznek embertársaiknak. Az áldásos gondoskodás egy örök körforgás mozgatórugója, amitől ember marad az ember a legnehezebb időkben is, és amitől méltóságban és biztonságban élhet teljes életet mindenki, aki gondoskodó kezek oltalmát választja – fogalmazott.

Magyariné Tóth Erika intézményvezető beszéde kezdetén hálás szívvel köszönte meg Csányi József polgármesternek és az önkormányzatnak a rendezvény és az intézmény felé nyújtott segítségét. Köszönetét fejezte ki a Dél-100 Kft.-nek, a Szívbarát Egyesületnek és az Amatőr Királyi Szakácsoknak, valamint az intézmény minden munkatársának is. Hangsúlyozta, hogy a majális megszervezését elődjétől örökségül kapta, amit próbál a kihívásokkal szemben is megtartani, megszervezni és amihez további támogatásokat kér. Hozzátette: egy ilyen eseményre nagy szükség van, segíti a mentális egészség fenntartását. A Szivárvány Majális hónapokig bearanyozza később a mindennapjaikat.

Alapítványuk, az Idősekért, Fogyatékosokért és Rászorultakért Alapítvány változásairól is beszélt. Megköszönte a leköszönő elnök, Bozókiné Tóth Gabriella, valamint a kuratóriumi tagok Kis Ferenc és Tarjányiné Éva munkáját és bemutatta az alapítvány új elnökét, Tóth Katalin Erzsébetet, és kuratóriumi tagokat, Szunyi Anikót és Borzai Attilát. A leköszönő elnök minden ellátottnak jó egészséget kívánt, valamint azt, hogy minél tovább tudjanak aktívan részt venni ezekben a remek programokban. Az újaknak minden jót kívánt.

Tóth Katalin Erzsébet, az Idősekért, Fogyatékosokért és Rászorultakért Alapítvány új elnöke hangsúlyozta, hogy véleménye szerint a legnemesebb feladat és a legnagyobb kihívás azok hangjának, kezének, szemének, fülének lenni, akiktől a természet, az idő, a sors elvette ezt a lehetőséget.

– Ígérem, hogy jól fogunk sáfárkodni azzal az örökséggel, amit Gabiéktól kaptunk, hiszen szívüket, lelküket, szeretetüket beletették ebbe a munkába. Kérem az önök bizalmát, segítsenek és támogassanak bennünket annak érdekében, hogy az intézmény kötelékében lévő idősek, fogyatékosok, rászorulók minél jobb életminőségben éljék le hátralévő életüket. Célunk, a dolgozók támogatása annak érdekében, hogy ezt az emberfeletti, nehéz munkát tudják kitartóan viselni és sokáig a gondozottak szolgálatában tudjanak tevékenykedni.

A beszédek után a színpadi produkciók következtek, ahol iskolák és óvodák produkciói mellett többek között a Kiskunfélegyházi Mazsorett Együttes, a Barátság Énekkar, a szenior örömtánccsoport, a Silver Step Tánc Stúdió, a Félegyházi Citerás duó is fellépett. A délután sztárvendége Szabó Ádám volt, az eseményt tombolasorsolás zárta.

Z. A.
                   

Kövessen minket a Facebookon is!