Dr. Ónodi Izabella 2023. május 20. 08:00

Nagyszabású táncbemutatóval készült a huszonöt éves Padkaporos Táncegyüttes

Képgaléria
Nagyszabású táncbemutatóval készült a huszonöt éves Padkaporos Táncegyüttes
Huszonöt éves alakulásának évfordulóját ünnepelte a kiskunfélegyházi Padkaporos Táncegyüttes május 19-én, pénteken a Móra Ferenc Művelődési Központ dísztermében. A nagyszabású rendezvényen csallóközi, polgári, gyerek, jászsági, moldvai, kalotaszegi, szilágysági, kalocsai és szentiványi táncokat láthattunk egészen a legapróbbaktól kezdve, a felnőttek előadásáig. A talpalávalót Samu Zoltán és zenekara szolgáltatta. A rendezvény közös tortázással ért véget.

A vendégeket Kovács-Csonka Szilvia, a művelődési központ igazgatója rövid történeti ismertetővel köszöntötte: – A Padkaporos Táncegyüttes 1998-ban, lelkes, táncházba járó fiatalokból alakult. Nevüket nagyszüleik hagyatékából vették, akik padkaporos bálakon mulattak, táncoltak, porozták össze a búboskemence padkáját. Szilvia elmondta, hatalmas öröm a város számára, hogy negyed évszázada megalakult a táncegyüttes. Nélkülük a városi rendezvényeink, ünnepeink fakóbbak és szegényebbek lennének. Akinek köszönhetjük, hogy immáron huszonöt éve ez nem így van, az Gulyás László, a Padkaporos Táncegyüttes alapítója és vezetője.

A folytatásban Csányi József polgármester elismerését fejezte ki azért a szakmai munkáért, amit Gulyás László és csapata véghezvitt ebben a két és fél évtizedben. Tisztelete jeléül Balla László alpolgármesterrel közösen átadták Gulyás Lászlónak és Kátai Tibor vezető tánctanárnak az egyedileg készített egy-egy plasztikát, amit kifejezetten nekik készíttetett a városvezetés. A polgármester hozzátette, ez csak a meglepetések egyik fele volt, ugyanis Gulyás László korábban jelezte feléjük, hogy a gyakorlótermükben elöregedett a parketta, így nehéz rajta táncolni. Csányi József tolmácsolta a városvezetés másik ajándékát, ami egy új gyakorlószőnyeg beszereléséről szólt. Emellett átnyújtott a vezetőknek egy-egy oklevelet, amit a kiskunfélegyházi Padkaporos Együttes fennállásának huszonöt  éves évfordulója alkalmából folyamatos, magas szintű művészeti tevékenységéért, a város kulturális életében játszott szerepéért és az ifjúság neveléséért kaptak.

Dr. Ónodi Izabella, a Művelődési és Szociális Bizottság elnöke Kallós Zoltánt idézve kezdte meg köszöntőjét: – „Addig leszünk magyarok, amíg magyarul énekelünk és magyarul táncolunk.” Kallós Zoltán idézete a legtalálóbb megfogalmazása a nyelvében és kultúrájában élő nemzet küldetésének. A mozgás- és zenei kultúránk, bővebb hazánk, a Kárpát-medence, valamint szűkebb otthonunk, Kiskunfélegyháza és környéke szellemi jövőjének záloga. Ahogyan táncolnak, énekelnek és muzsikálnak gyermekeink, úgy fognak az ő gyermekeik is azonosulni hagyományainkkal, s részesei lenni annak a több mint ezeréves körforgásnak, amelyet magyarságnak hívunk.

A Padkaporos Táncegyüttes negyed évszázada őrzi, táplálja és növeli ezt a lelki és szellemi lángot, a magyar népzenét, s néptáncot, amely hallatán nemcsak testünk minden porcikája kel táncra, hanem csukott szemünk előtt úgy pörögnek le az elmúlt évszázadok, mintha őket mi is végigéltük volna. A padkaporos munkája egyben üzenet és meghívás is mindannyiunk számára. Hiszem, ha mi is ilyen lelkesedéssel, munkával és szorgalommal őrizzük a lángot, akkor Kiskunfélegyházán is természetessé válik, hogy minden magyar gyermek szíve megdobban a népzene hallatán és a néptánc láttán.

V. B.

Fotó: Fantoly Márton
        

Kövessen minket a Facebookon is!