Helyi hírek 2023. június 14. 13:00

Művészeti ünnepi estet tartottak a könyvtárban

Képgaléria
Művészeti ünnepi estet tartottak a könyvtárban
Petőfi földjén címmel ünnepi estet tartottak június 13-án a városi könyvtárban. A rendezvény egyben a Magyar Művészetért Díjrendszer 46. Díjátadó Gálája és dr. Gubcsi Lajos, félegyházi születésű író lírai szerzői estje volt.

Az ünnepséget Nagy Csaba tárogatónyitánya indította, majd Csányi József polgármester köszöntötte a díjazottakat és a megjelenteket. Elmondta, hogy a város – több mint 250 éves alapítása óta – számos tehetség szülőföldje volt, akik azóta is messze viszik a település hírnevét az egész világban. Ilyen személy dr. Gubcsi Lajos is, aki mindvégig közel maradt a szülővárosához és megőrizte jó kapcsolatát a várossal. – A Félegyházáról elszármazottak és az itt élők magyarságtudatát, amely olyan tiszta és erős, mint Petőfié volt, a történelem sem tudta belőlünk kiölni, legyünk a határ, vagy a világ bármely pontján – tette hozzá.

Dr. Gubcsi Lajos, félegyházi születésű író, költő, közgazdász, a Magyar Művészetért Díj Kuratóriumának elnöke azt hangsúlyozta, hogy a szervezet 1987-es alapítása óta már 1500 díjat adtak át a művészetek valamennyi ágában, Magyarországon, a Kárpát-medencében és a nagyvilágban. Azt is hozzátette, hogy a díjazottak a saját műfajukban a legjobbak közé tartoznak.

A díjkiosztón ünnepségen a Magyar Művészetért Díjat vette át Meister Éva színművész, Csoóri Sándor és Csík János zeneművészek, Nagy Csaba tárogatóművész, valamint Antal Imre és Antalné Sebestyén Ágnes művészházaspár. A díjazottak művészi szólóval, rövid előadásokkal köszönték meg az elismerést. Műsorukkal jelképesen az Ex Libris díjazottakat is köszöntötték. Idén Révész Csilla és Révész Tibor református lelkész házaspár, Werschitz Gyenizse Annamária etnográfus, kiskunkutató, Faltis Alexandra képzőművész, illusztrátor, Zetényi Csukás Ferenc történész, író és Baky Péter festőművész részesültek Ex Libris elismerésben.

Az ünnepi est második felében Petőfi földjén címmel dr. Gubcsi Lajos műveiből Schramek Géza színművész adott elő válogatást. A műsorral a nemrégiben 75. születésnapját ünneplő szerzőt köszöntötte.

Az ünnepi est dr. Gubcsi Lajos történelmi dokumentumregénye tiszteletpéldányainak átadásával zárult. A Tánc a pokol tornácán című könyvet olyan személyek vehették át, akik szívükön viselik a Kiskunság és Félegyháza jó sorsát. Tiszteletpéldányt vett át dr. Bánki Horváth Mihály, a Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikum igazgatóhelyettese, tanára, Csáki Béla, Fülöpjakab nyugalmazott polgármestere, Csankovszki Tibor, a Fülöpjakabi Általános Iskola intézményvezetője, Füzesi Attila tanár, a fülöpjakabi iskola mecénása, Hajagos Gyula, a Szent István Templom plébánosa, Hideg István, a Petőfi Bajtársi Egyesület elnöke, Hideg János László, a Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium tanára, Juhász István, a Kiskunfélegyházi Nyugdíjas Klubok volt elnöke, Olasz Anita, a helyi Tourinform iroda vezetője, Szabó József birkózóedző, Szunyi Anikó, a Platán Utcai Általános Iskola vezetője és Zakar Anita, a Rádió Smile műsorvezetője, a Félegyházi Közlöny munkatársa.

G. E.

Fotó: Fantoly Márton
       

Kövessen minket a Facebookon is!